ero071 17:26 20 Mar 2013 #1
ardışık iki asal sayı arasındaki fark en fazla kaç olabilir? bu soru eğer cevaplanabilir cinsten bir şeyse cevabı kaç olabilir? yardımcı olursanız sevinirim.şimdiden teşekkürler.
matox 17:30 20 Mar 2013 #2
soru şunu demek istiyor galiba
asal sayılar küçükten büyüğe doğru sıralanıyor ve herhangi iki ardışık asal sayı arasındaki fark kaç olabilir gibi birşey istiyor olabilir
2,3,5,7,11,13,17,19,...........∞
aradaki fark en küçük 3-2=1 olur
aradaki fark en büyük ∞ olur (ama soru bu kadar basit olmamalı göremediğim birşeyler var gibi)
ero071 17:46 20 Mar 2013 #3
şunu demek istedim: rasgele ardışık iki asal alalım (ardışıktan kastım bu iki alınan asalın arasında başka asal olmuyacak ) bu iki asal arsaındaki fark en fazla kaç olabilir şu ana kadar tabi küçük sayılar için en fazla 8 olduğunu gördüm (449,457) çifti için acaba fark daha fazla olabilir mi maximum nedir ?
gereksizyorumcu 17:46 20 Mar 2013 #4
en fazla için bir üst sınır belirleyemeyiz
yani istediğimiz kadar büyüyebilir
n! + 2 ile n! + n sayıları arasında hiç asal olmadığına göre n! + 2 den küçük ilk asal sayıyla n! + n den büyük ilk asal sayı ardışıktır ve aralarında en az n fark vardır. n için de sınır olmadığına göre istediğimizi almış oluyoruz
ero071 17:52 20 Mar 2013 #5
teşekkürler
matox 17:59 20 Mar 2013 #6 en fazla için bir üst sınır belirleyemeyiz
yani istediğimiz kadar büyüyebilir
n! + 2 ile n! + n sayıları arasında hiç asal olmadığına göre n! + 2 den küçük ilk asal sayıyla n! + n den büyük ilk asal sayı ardışıktır ve aralarında en az n fark vardır. n için de sınır olmadığına göre istediğimizi almış oluyoruz
hocam yaptığınız çözümde sayılar arttıkça aradaki fark da artacağından buradaki n 'yi sonsuz gibi düşünebilir miyiz?