Şekilde görülen 3 çemberden herbiri diğer ikisine ve doğruya teğettir. Büyük çemberlerin yarıçapları 4 ve 9 ise küçük çemberin yarıçapı nedir? (cetvelle ölçmeyiniz )
cevabınız doğru ama bu şekilde durunca kastettiğim şeye benzetmek zor oluyor. ben en iyisi şekille göstereyim
burada nasıl
eşitliği sağlanıyorsa
çemberler için de
eşitliği sağlanıyor.
ilginç bir durum. ilk gördüğümde şaşırmıştım. ispatlaması çok zor değil ama ilginç gelmişti. sonradan bunun birbirine teğet 4 çemberin yarıçaplarını ilişkilendiren bir teoremin özel bir durumu olduğunu öğrendim. (doğrunun yarıçapını ∞ kabul edince 3 çemberin doğruya teğet olması durumu ortaya çıkıyor)
ben normal çözüm yaparak bulmuştum, ama çembelerin durumunun doğruların durumuna bu şekilde benzetilmesi banada çok ilginç geldi, akılda tutulması açısında son derece kullanışlı... teşekkürler
evet çözüm pisagor falan yazılıp bulunuyor o konuda sıkıntı yok sadece sonucun doğruların durumuna benzemesi çok ilginç. acaba bir düzleme ve birbirlerine teğet 3 kürenin ortasında duran küçük kürenin yarıçapı da diğer kürelerin yarıçaplarının küpköklerin terslerinin toplamıyla mı ilişkilidir bakmak lazım.