403 - 1202 - 2701 - ?
Okulda asmışlar duvara, cevabı bende bilmiyorum ama biraz uğraştım arada bir alaka kuramadım.
403 - 1202 - 2701 - ?
Okulda asmışlar duvara, cevabı bende bilmiyorum ama biraz uğraştım arada bir alaka kuramadım.
böyle sorularda sıradaki sayı istediğin değeri alabilir yani senin istediğin değeri almasını sağlayan bir kural bulunabilir.
Yani tek bir cevabı yok mudur?
Hoca birşeylerin kareleriyle alakalı dedi ama kaç saattir uğraşıyorum bir şey çıkmadı.
Zaten 3 sayı biraz az olur bir örüntü için değil mi.
onu demek istememiştim örüntünün kendisi verilmedikçe sen istediğin değeri vermesini sağlayacak bir örüntü bulabilirsin
ne kadar fazla sayı verdiyse istediğin değeri bulduracak örüntü daha karmaşık bir hal alır ve komik olur ama sonuçta bu soru için sadece 4. dereceden bir polinomla istediğin değeri buldurtabilirsin
örnek verelim;
1-2-3-?
normal şartlarda cevabın 4 olmasını bekleriz ama biz Lagrange interpolasyon yöntemiyle 4. terimi 5 bulan polinomu yazabiliriz.
burada en sondaki kesirlerin başındaki 5 katsayısı senin istediğin değerle deiştirilebilir. Eğer oraya 6 yazarsan 1-2-3-6-... giden bir diziye benzeyen polinomu bulmuş olursun
bu polinom açılıp tek tek toplanırsa da
şimdi burada x=1 için 1 değeri , x=2 için 2 değri , x=3 için 3 değeri alınıyor ama biz 4 için 4 beklerken bize 5 değerini veriyor.
sonuç olarak kuralı verilmemişse biz kendi kuralımızı üretmekte özgürüz demektir ve matematik oraya istediğin değri yazmanı sağlayan bir kural bulabileceğini söylüyor.
3603 :d
sayın gereksizyorumcu seneye bu konuyu müfredatdan çıkarırlarsa sebebini sizden bileceğim
Foruma üye olmana gerek yok! Facebook hesabınla yorumlarını bekliyoruz!