diffx 01:15 31 Eki 2013 #1
ara değer teoreminin ispatını istiyorum.internet üzerinden epey araştırdım fakat bir sonuca ulaşamadım.bu teoremin ispatını yazan arkadaş olursa cok sevinirim..
Serkan A. 02:54 31 Eki 2013 #2
diffx 03:06 31 Eki 2013 #3
hocam ara deger teoremi;rolle ve ortalama deger teoremlerinden farklı sanırım..
ben aradeger teoremi icin ispat arıyorum..
gereksizyorumcu 11:26 31 Eki 2013 #4 hocam ara deger teoremi;rolle ve ortalama deger teoremlerinden farklı sanırım..
ben aradeger teoremi icin ispat arıyorum..
evet hocamız türevle ilgili olan ortalama değer teoremini vermiş ki o ara değer teoremi kadar açık değil.
ara değer teoremi : sürekli bir fonksiyon en büyük ve en küçük değerlerinin arasındaki her değeri alır.
fonksiyon en küçük değerini a da f(a) olarak , en büyük değerini de b de f(b) olarak alsın. bizden f(a)<k<f(b) olan her k sayısı için f(c)0k olan bir c değerinin varlığını göstermemiz isteniyor.
diyelim ki bu olmasın
f in değer kümesinin k ya kadar ki kısmını A kümesi , k dan sonraki kısmını da B kümesi olarak aldığımızda (bu iki kümenin de boş olmadığını görüyoruz en kötü ihtimalle f(a) birinde f(b) de diğerinde)
AUB kümesi sürekliliğin tanımına uymayacak şekilde k yı içermez k noktasının üzerinden atlamış gibi bir hal alır. kısaca sadece süreklilik bu teoremi direkt söylemiş oluyor.
matematiksel ispatı çok şartsa internetten bulabiliriz sanırım. akşam bakıp yazmaya çalışırım.
diffx 13:43 31 Eki 2013 #5
evet sabri hocam matematiksel ispatı şart.yardımcı olursanız sevinirim..
gereksizyorumcu 21:13 31 Eki 2013 #6
diffx 00:44 02 Kas 2013 #7
hocam ingilizcem yok.türkceye cevirip ispatı acıklarsanız sevinirim..