MatematikTutkusu.com Forumları

Ara değer teoremi

diffx 01:15 31 Eki 2013 #1
ara değer teoreminin ispatını istiyorum.internet üzerinden epey araştırdım fakat bir sonuca ulaşamadım.bu teoremin ispatını yazan arkadaş olursa cok sevinirim..

Serkan A. - ait kullanıcı resmi (Avatar) Serkan A. 02:54 31 Eki 2013 #2
http://www.matematikdunyasi.org/arsi...6_18_ROLLE.pdf

diffx 03:06 31 Eki 2013 #3
hocam ara deger teoremi;rolle ve ortalama deger teoremlerinden farklı sanırım..
ben aradeger teoremi icin ispat arıyorum..

gereksizyorumcu - ait kullanıcı resmi (Avatar) gereksizyorumcu 11:26 31 Eki 2013 #4
hocam ara deger teoremi;rolle ve ortalama deger teoremlerinden farklı sanırım..
ben aradeger teoremi icin ispat arıyorum..
evet hocamız türevle ilgili olan ortalama değer teoremini vermiş ki o ara değer teoremi kadar açık değil.

ara değer teoremi : sürekli bir fonksiyon en büyük ve en küçük değerlerinin arasındaki her değeri alır.

fonksiyon en küçük değerini a da f(a) olarak , en büyük değerini de b de f(b) olarak alsın. bizden f(a)<k<f(b) olan her k sayısı için f(c)0k olan bir c değerinin varlığını göstermemiz isteniyor.

diyelim ki bu olmasın
f in değer kümesinin k ya kadar ki kısmını A kümesi , k dan sonraki kısmını da B kümesi olarak aldığımızda (bu iki kümenin de boş olmadığını görüyoruz en kötü ihtimalle f(a) birinde f(b) de diğerinde)
AUB kümesi sürekliliğin tanımına uymayacak şekilde k yı içermez k noktasının üzerinden atlamış gibi bir hal alır. kısaca sadece süreklilik bu teoremi direkt söylemiş oluyor.

matematiksel ispatı çok şartsa internetten bulabiliriz sanırım. akşam bakıp yazmaya çalışırım.

diffx 13:43 31 Eki 2013 #5
evet sabri hocam matematiksel ispatı şart.yardımcı olursanız sevinirim..

gereksizyorumcu - ait kullanıcı resmi (Avatar) gereksizyorumcu 21:13 31 Eki 2013 #6
proof of intermediate value theorem | planetmath.org

burada güzel bir ispat yapılmış bir bakın isterseniz (ingilizce konusunda sıkıntı olursa Türkçe kaynak arayabilir ya da çeviri yapabiliriz)

bikaç yerde de completeness axiom kullanılarak ispat yapılmış.
mesela burası http://www.google.com.tr/url?sa=t&rc...55819444,d.Yms

diffx 00:44 02 Kas 2013 #7
hocam ingilizcem yok.türkceye cevirip ispatı acıklarsanız sevinirim..

Üst Forum
Anasayfa
Yukarı Standart Görünüm