MatematikTutkusu.com Forumları

Hız problemi

1 2 Son
mürşde - ait kullanıcı resmi (Avatar) mürşde 19:35 26 Şub 2011 #1
Bir kayıkçı akıntı yönünde saatte 16 km hızla akıntıya ters yönde saatte 8 km hızla gidiyor.Akıntıya ters yönde giderken Saat 14.00 da şapkasını denize düşürüyor.Ama şapkasını düşürdüğnü saat 17.00 da fark ediyor.Şapkasını almak için geriye dönüyor.Kayıkçı şapkasına ulaştığında saat kaçtır?

gereksizyorumcu - ait kullanıcı resmi (Avatar) gereksizyorumcu 19:42 26 Şub 2011 #2
cevap 20:00 diyesim var ama çözelim belki yanlış yorumlamışımdır

gereksizyorumcu - ait kullanıcı resmi (Avatar) gereksizyorumcu 19:46 26 Şub 2011 #3
evt cevap 3 saatte yetişir.
şapka akıntıyla aynı hıza sahip olacağından aslında kayıkçının şapkaya göre hızı ister akıntı yönünde kürek çeksin ister tersine kürek çeksin büyüklük olarak değişmeyecektir. 3 saat sonra farkettiğine göre tersine dönüp yetişmesi de 3 saat alacaktır.

mürşde - ait kullanıcı resmi (Avatar) mürşde 19:57 26 Şub 2011 #4
uzun uzun hesaplamamıza gerek yok mu yani?Kayıkçı 3 saatte 24 km alır....diye.

paradoks12 - ait kullanıcı resmi (Avatar) paradoks12 20:01 26 Şub 2011 #5
kurduğunuz mantık çok hoşuma gitti ben işlemsel çözüm ekleyecektim ama vaz geçtim, zaten o şekilde de 3 çıkıyor ama gerek yokmuş

gereksizyorumcu - ait kullanıcı resmi (Avatar) gereksizyorumcu 20:02 26 Şub 2011 #6
uzun uzun hesaplamamıza gerek yok mu yani?Kayıkçı 3 saatte 24 km alır....diye.
öyle de hesaplayalım ama sonucun değişceğini sanmıyorum

akıntının →4 hızında olduğunu anlıyoruz sanırım
kayıkçı ilk 3 saat ←8 hızıyla hareket eder , şapka ise →4 ile hareket eder aralarında 3.→12=36km mesafe olur
geri döndüğü ana kayıkçının hızı →16 olur ama şapka halen →4 ile hareketine devam eder aradaki satlik fark kapanması →12 olur
36 yı 12şer 12 şer kapatmak 3 saat sürecektir.

buradaki çözümden de görüldüğü gibi kayıkçı ile şapkanın birbirinden uzaklaşma hızı akıntının hızından bağımsız. yani ilk yorumumuz doğru.

paradoks12 - ait kullanıcı resmi (Avatar) paradoks12 20:06 26 Şub 2011 #7
su burda şapkayı ve kayığı aynı şekilde etkiler, tıpkı bir uçağın uçakdaki adam ve adamın şapkasına olan etkisi gibi,

uçakta, uçağın hareket yönüne ters hareket eden bir adam şapkasını 3dk sonra düştüğünü fark ederse, geri dönüp 3 dakika içinde şapkasına ulaşabilir.

doğru anlamışmıyım?

mürşde - ait kullanıcı resmi (Avatar) mürşde 20:10 26 Şub 2011 #8
Bide şunu soruyum başka bi şey sormuycam.Kayıkçı akıntı yönünde gitseydi yine şapkasını düşürüp 3 saat sonra fark etseydi ve geri dönseydi o zamanda direk 3 saat sonra şapkasına ulaşırdı diyebilir miyiz?

gereksizyorumcu - ait kullanıcı resmi (Avatar) gereksizyorumcu 20:10 26 Şub 2011 #9
evet aynen bunu demek istemiştim

gereksizyorumcu - ait kullanıcı resmi (Avatar) gereksizyorumcu 20:10 26 Şub 2011 #10
Bide şunu soruyum başka bi şey sormuycam.Kayıkçı akıntı yönünde gitseydi yine şapkasını düşürüp 3 saat sonra fark etseydi ve geri dönseydi o zamanda direk 3 saat sonra şapkasına ulaşırdı diyebilir miyiz?
evet neden olmasın

Diğer çözümlü sorular alttadır.
.9. sınıf Hareket Problemleri ve Çözümleri Hareket Problemleri Çözümleri Hız Problemleri ve Çözümleri
Tüm Etiketler

1 2 Son
Üst Forum
Anasayfa
Yukarı Standart Görünüm