konu yanlış yere açıldıysa özür diliyorum..
tekrarlı permütasyon formülü kanıtı arıyorum,direkt olarak cebir değilde,mantıksal olarak .
neden tekrar eden elemanın sayısı kadar faktöriyeli normal pere böleriz ?
doğru aynı değişkeninin kendi arasında sıralaması bir ifade etmiyor,ama net olarak nerden geldiğini görmem lazım,yardımcı olursanız sevinirim,şimdiden teşekkürler . .
Tekrarlı permütasyonda yaptığımız şey o özdeş nesnelerin kendi aralarında sıralamalarını da hesaba katmak,mesela 3 tane farklı var ise 3! kadar dizilim vardı eh özdeş olduğuna göre bu değere bölmeliyiz.
affınıza sığınıyorum anlamadığımı belirtiyim ilk önce . .
ilk önce kendi yöntemimle belirtiyim,nerede bağlantı kuramadığımı anlıyacaksınız;
başlıyım
şimdi A={a,b,c,d,d,d} kümesi var,2 li permütasyonlarını istiyor diyelim . .
toplam = 6.5 den 30 yapıyor değilmi,şimdi kendi yöntemimle yapayım bunu;
yöntemim direkt olarak açıklığa kavuşturmak için çarpma kuralı yerine kendim toplamak,elbette büyüklerde uğraşılmaz,ama anlamak için.
şu 3 d varya,toplam 15 tane var, (d,a),(d,b),(d,c),(d,d),(d,d).3 diyelim,bunları 3 e böleriz,birde 2 tane (dd) var,-1 dermiyiz,tmm kaç tane kaldı,4 tane burdan. .
a lara gelelim,(a,b),(a,c),(a,d),(a,d),(a,d),aynı şekilde b ve c yi düşünürsek,toplam 15 tane burdan,tekrar edenleri çıkaralım,2.3 den 6 ,geri kalıyor 9 tane,toplam 13 tane yapıyor benim kitabıma göre

(burada,büyük ihtimal hata yaptım)
neyse ben bu yolla buluyorum diyelim,toplayak,benim yaptığım bu yöntem ile faktoriyel kavramını bağdaştıramadım . .