1)Analitik düzlemde denklemi x-3+6=0 olan doğrunun A(7,1) noktasına en yakın noktasının ordinatı kaçtır? 4
2)Analitik düzlemde verilen A(-1,5) noktasının 3x-4y-2=0 denklemi ile verilen doğruya göre simetriği olan nokta nedir? (5,-3)
1)Analitik düzlemde denklemi x-3+6=0 olan doğrunun A(7,1) noktasına en yakın noktasının ordinatı kaçtır? 4
2)Analitik düzlemde verilen A(-1,5) noktasının 3x-4y-2=0 denklemi ile verilen doğruya göre simetriği olan nokta nedir? (5,-3)
2)
*Verilen doğrunun eğimini bul.
*Buradan K doğrusunun eğimini bul.
*K doğrusunun denklemini yaz.
*d ve k denklemlerini ortak çöz,P'yi bul.
*Orta nokta formülünden d'ye göre A' noktasına ulaş.
Ya da Mustafa Yağcı Hocanın güzel bir formülü var,onu kullanacaksın o da uzun bir formül.
Bunun yerine ben sana bir örnek vereyim,benzerini yap sen de .
Örn.
Dik koordinat sisteminde A(1,7) noktasının d:3y-x-8=0 doğrusuna göre simetriğinin apsisi kaçtır?
Çözüm.
d'nin eğimi 1/3 olduğundan K'nin eğimi -3 olmalıdır.(Dik kesişeceklerinden.)
y-7=-3.(x-1) eşitliğinden y-7=-3x+3 yani , 3x+y-10=0 bulunur.Şimdi d ve k'yi ortak çözelim,P'nin koordinatlarını bulalım.
d'yi 3 le çarpıp k'yle toplarsak y=17/5 , buradan da x=11/5 bulunur.
A(1,7) oktasının P(11/5,17/5)'e göre simetriği cevap olacağınadn A'(17/5,-1/5) olarak bulunacaktır.
Her ikisi de birbirinden uzun.Hiç sevmiyorum bu sorualrı.
Çok sağol Savaş formül ezberlemeyi sevmem ilk çözüm kafi
1.soru günceldir
Buna da bir örnekle cevap vereyim en iyisi offlinesın çünkü
Analitik düzlemde A(-1,2) ve B(2,-4) noktaları veriliyor. AB doğrusunn üzerinde (3,0) noktasına en yakın olan noktanın apsisi kaçtır?
Cevap.
AB üzerinde (3,0) noktasına en yakın noktaya C diyelim.
AB Doğrusunun denklemi üzeirnde iki nokta bilindiğinden kolaylıkla y=-2x olarak bulunur.
Bu yüzden üzerindeki tüm noktalar bir t parametresi kullanarak (t,-2t) olarak yazılabilir. C(t,-2t) şeklindedir. Şu durumda (3,0) noktasına D denirse,
DC dik Ab olduğundan , m(dc).m(ab)-1 olur yani mdc=1/2 bulunur.
0-(-2t)/(3-t)=1/2
t=3/5 şeklinde...
Tüh geç yazmışımsen bu örneğe bakarak çözmeye çalış.Hem daha çabuk öğrenmiş olursun.
Foruma üye olmana gerek yok! Facebook hesabınla yorumlarını bekliyoruz!