peki benim çözümüm yanlış mı :(:(
sağolun ben şu şekilde çözüyorum bu çözüm yanlış mı?
önce x kareyi buldum 0≤x kare<9
sonra 2x i buldum
-6<2x<4
ikisini toplayıp aralığı buldum ..
-6< xkare+2x<13
peki benim çözümüm yanlış mı :(:(
sonra 2x i buldum
-6<2x<4
ikisini toplayıp aralığı buldum ..
-6< xkare+2x<13
hayır doğru :)
sonra 2x i buldum
-6<2x<4
-6≤x kare +2x
x=-2 olsa mesela 4+(-4)= 0 oluyor.
x=-3 olsa mesela 9+(-6)=3 oluyor.Hiç - olmuyor ki ?
x=1 olsun. 0 oluyor ?Senin ki bu yüzden yanlış olmalı.
Tek doğru çözüm bu görünüyor,
Çünki,
-3<x<2 olduğu için, bu aralıktaki x sayıları, x²+2x de yerine yazıldığında, bulunan aralıktaki tam sayıları vermeli
svsmumcu26 ve nigtmare nin bulduğu sayıların bir kısmı , bu aralıkta yer alan hiç bir sayı yerine yazılarak bulunamıyor.
İşin ilginci tüm çözümler doğru gibi görünüyor, ama sağlama yapınca sadece [-1,8) aralığındaki sayılar çıkıyor.
Diğer çözümlerdeki hatayı göremedim.
Hakkatten ilginç.
Yalnız anlamadığım nokta ? Diğer yapılan yollarda gayet mantıklı ama sadece dimarın kiyle çıkıyor? Ne var busoru da böyle ? Hepsi doğru gibi geliyor ama sağlayınca dimarın ki doğru çıkıyor sadece?
eşitsizliklerde altalta toplama yada çarpma yaparken heriki kattada farklı değişkenlerin olmasına özen gösterin.
eğer iki kattada aynı değişken varsa;
yapılan iki çözümde (nightmare,svsmumcu) olduğu gibi birinin aldığı değeri diğerininde alması gerekir ,fakat bu iki çözümde bunlar geçerli olmadığı için hatalı sonuç veriyor örneğin burada
x² dokuza yakın değer alabiliyorsa x in 3 e yakın değer olmasından hareketle 2x inde 6 ya yakın değer alması beklenir fakat 2x için -6<2x<4 yazılmış
dimarın yöntemi neden işe yarıyor çünkü hiçbir şekilde içerisinde x değişkeni barındıran iki eşitliği altalta toplama yada çarpma şeklinde çözüm yapmıyor