ilginç çözüm ama buna göre 8 basamaklı olduğu için diğer basamaklarada 1er tane seçenek kalması gerekmiyor mu ,
kafam biraz karıştı açıkçası
ilginç çözüm ama buna göre 8 basamaklı olduğu için diğer basamaklarada 1er tane seçenek kalması gerekmiyor mu ,
kafam biraz karıştı açıkçası
2 . A={ 1,2,34,5,6,7,8} kümesinin elemanlarıyla 8 basamaklı sayılar yazılacaktır.
buna göre tek rakamlar küçükten büyüğe doğru sıralı olmak şartıyla kaç sayı yazı
_ 1 _ 3 _ 5 _ 7
İlk basamağa tüm sayılar gelebilir.(8 tane )
İkinci basamağa (7 tane gelebilir.)(1ini kullandık)
Üçüncü basamağa (6 tane gelebilir)
Dördüncü basamağa (5 tane gelebilir)
Toplamda 8.7.6.5 OLUR.
şöyle yapalım Aydın Havası olsun;
1357 yerine x yazalım
xxxx2468 i sıralayalım , 8!/4!
şimdi bu sıralamalardaki x lerin yerine 1,3,5,7 yi soruda istenene uygun olarak kaç şekilde yerleştiririz ona bakalım
ilk x yerine 1 , ikinci yerine 3 ...
tek şekilde , öyleyse cevap 8!/4! olur
ben yorumu yazdığımda hocamız dalgınlıkla toplama yapmıştı onun için öyle oldu
bu soruyu hocamız çözmüş. aynısını yazmak olacak ama madem istiyorsunuz yazalım
sonda 0 varsa
ilk 6 basamak 6!/3! şekilde sıralanır ama bunların 1/6 sının başında 0 vardır sayı 7 basamaklı olmaz , buradan (6!/3!).5/6=100 sayı gelir.
sonda 4 varsa
6!/(3!.2!) dizilim olur , bunların 2/6 sında başta 0 olur
buradan da (6!/(3!.2!)).4/6=40 sayı gelir
toplam 140 sayı olur.
teşekkürler ben oranlayarak değilde başa 0 gelme olasılığını çıkararak yapıyordum ..
ama sonda 4 varsa 2 tane 0 oluyor bu durumda başa 0 gelmesini nasıl bulurum ?
sayılar simetrik olduğundan 6 sayıdan 2 si 0 sa , sonuçta oluşan sıralamaların 2/6 sında başta (2., 3. ,... , son sırada) 0 vardır
Çok saolun hocam bizzat sizin çözdüğünüz soruları çok iyi anlıyorum şu çözdüğünüz xxxx2468 soru için farklı bir yol var mı ekstra ? Varsa onu da bilelimBilmekten zarar gelmez...
Foruma üye olmana gerek yok! Facebook hesabınla yorumlarını bekliyoruz!