MatematikTutkusu.com Forumları

trigonometri-birim cember

diffx 02:00 13 Haz 2012 #1
selamun aleyküm arkadaşlar..

sinüs tanjant veya kotanjant sinüs vesaire.. degerlerin karşılaştırmasını yaparken birim cemberden yararlanıyoruz..peki birbirine yakın yada aynı olan acıların sinüs kosinüs tanjant kotanjant degerlerini karşılaştırmasını nasıl yapıcaz ?

örnegin sin42 mi tan42 mi büyük ?

şekilde tan42 sin42 den büyük cizmişim ben tam degerlei bilmiyorum belkide sin42 tan42 den büyükdür ben sadece sordugum soruya örnek olması icin böyle bir cizim yaptım : )

sin57 tan43 gibi bir kac deger karşılaştırılarak örnek verilirse cok sevinirim..

lütfen cevapı bilindik degerleri kullanarak degilde cember üzerinden verin..

duygu95 - ait kullanıcı resmi (Avatar) duygu95 02:03 13 Haz 2012 #2
Daha bugün kursta işledik. Notlarımı aynen yazıyorum.

0-45 aralığında cot>cos>tan>sin olur.

45-90 aralığında tan>sin>cot>cos oluyor.

cizmeli kedi - ait kullanıcı resmi (Avatar) cizmeli kedi 02:27 13 Haz 2012 #3
Bunu şöyle yazarsak belki akılda daha iyi kalabilir.
1. bölgede tanx>sinx ve cotx>cosx olur.

diffx 02:38 13 Haz 2012 #4
öncelikle cevaplar icin teşekkürler..

bunu birim cember üzerindeki dogrularla gösterebilirmiyiz..?

örnegin sin57 tan43

gereksizyorumcu - ait kullanıcı resmi (Avatar) gereksizyorumcu 02:47 13 Haz 2012 #5
sin57 ile tan43 ü başka bilgilerinizi işin içine katmadan kıyaslayamazsınız.
ne bileyim tan45=1 dir sin 53 ise 0,8 civarı biseydir falan gibi yorum yaparsınız mesela.

eğer bahsi geçen açı aynı ise
her x için
|tanx|>|sinx| olduğunu bilmeniz ve x in hangi bölgede olduğunu belirlemeniz aynı açının sin,cos,tan vs sıralamasını yapmanız için yeterli.

not:forumda birim çemberde bi açı için neresi sin , neresi cos , neresi sec vs olan bi şekil olması lazım, onu bi incelerseniz faydalı olacaktır

diffx 11:38 13 Haz 2012 #6
hocam teşekkürler..o zaman birim cemberde bu gibi degerleri bulabilmek zor.. mecburi kos,sin,tan,cot degerlerinden bir kacını ezber yapıcaz : )

Üst Forum
Anasayfa
Yukarı Standart Görünüm