MatematikTutkusu.com Forumları

eşitsizlikler

kırmızı gece 17:01 02 May 2012 #1
merhabalar

a,b,c ∈ R

a<cb<0<c

I. (a+b).c pozitiftir
II. (a+c).b pozitiftir
III.(a-c).b pozitiftir,

yargılarından hangileri doğrudur

a) I b) II c)I ve II d) I ve III e) II ve III

9) -3≤x<9 ve
2x +y +3=0 olduğuna göre y'nin alabileceği en küçük ve en büyük tam sayı değerleri toplamı kaçtır ? ben -17 buluyorum, cevap: -11 miş

Mat. - ait kullanıcı resmi (Avatar) Mat. 19:02 02 May 2012 #2
1.
c pozitif bir sayı. cb ise negatif. Bundan dolayı b negatiftir. a da zaten negatif verilmiş. Şıkları inceleyelim.
I. (negatif+negatif).pozitif=negatif
II. (negatif+pozitif).negatif=? Kesin bir şey söyleyemeyiz bence.Zaten önce a=-2, b=-1/3, c=3 verelim. Bu sayılar başta verilen eşitliğe uyar. Bu sayılarla 2. öncülün sonucu negatif olur. Ancak a=-4, b=-1/3, c=3 verirsek (bunlar da uyar) 2. öncülün sonucu pozitif olur. Demek ki verilen sayılara bağlı olarak bu öncülün sonucu negatif de olabilir, pozitif de, hatta 0 bile olabilir!
III.(negatif-pozitif).negatif=pozitif
2.
Bu soruyu ben de -17 buldum.

sinavkizi 19:04 02 May 2012 #3
bense -16 buluyorum.. :s

Mat. - ait kullanıcı resmi (Avatar) Mat. 19:07 02 May 2012 #4
küçük eşiti görmemiş olabilirsin

sinavkizi 19:11 02 May 2012 #5
daha kötü ya, görmeme rağmen öyle buldum. hatta önce -18 bile bulmuştum. 16-18- sıra 17'de, bir daha deneyeyim..

kırmızı gece 19:33 02 May 2012 #6
1.
c pozitif bir sayı. cb ise negatif. Bundan dolayı b negatiftir. a da zaten negatif verilmiş. Şıkları inceleyelim.
I. (negatif+negatif).pozitif=negatif
II. (negatif+pozitif).negatif=? Kesin bir şey söyleyemeyiz bence.Zaten önce a=-2, b=-1/3, c=3 verelim. Bu sayılar başta verilen eşitliğe uyar. Bu sayılarla 2. öncülün sonucu negatif olur. Ancak a=-4, b=-1/3, c=3 verirsek (bunlar da uyar) 2. öncülün sonucu pozitif olur. Demek ki verilen sayılara bağlı olarak bu öncülün sonucu negatif de olabilir, pozitif de, hatta 0 bile olabilir!
III.(negatif-pozitif).negatif=pozitif
2.
Bu soruyu ben de -17 buldum.

teşekkürler yanıtlar için bende aynı yanıtları buldum, 1 için D şıkkı diyor ama ben kesinlikle inanmıyorum, 2. soruda 11'i uydurmuşlar . en az bir iki tane hatalı soru çıkıyor her testte böyle. bilmiyorum normal mi?

gereksizyorumcu - ait kullanıcı resmi (Avatar) gereksizyorumcu 19:44 02 May 2012 #7
ikinci soruda +3 yerine -3 yazılırsa -11 çıkar sanırım. Basımda ufak bi işaret hatası yapılmış olabilir.