AŞKOŞ 02:13 21 Kas 2011 #1
Soru aslında şekilli ama ben anlatmaya çalışıcam.Bir havuzun tabanında boşaltan C musluğu, C musluğu ile özdeş ve C musluğundan h yükseklikte (boşaltan) B musluğu ve B musluğundan 3h yükseklikte de (havuzun en üstünde) havuzun tamamını dolduran A musluğu var...A musluğu C musluğunun 3 katı kadar su akıtmaktadır.Bütün musluklar aynı anda açıldıktan 21 saat sonra havuz tamamen doluyor. Buna göre C musluğu bir havuzu tek başına kaç saatte boşaltır ? Şıklar : 8-12-16-20-24 Cevap:24 müş.
gökberk 02:15 21 Kas 2011 #2
Geçen gün sorduğunuz havuz problemlerinin 5 tanesini istediğiniz halde biz 9 tanesini çözdük, ama sizden herhangi bir yorum alamadık. Cevaplar doğru, şurayı anlamadım, anladım, teşekkür ederim gibi yorumlar yaparsanız sorularınızla daha iyi ilgilenebiliriz.
Bunlardan (Şekilli Havuz Problemleri) bahsediyorum...
AŞKOŞ 02:37 21 Kas 2011 #3
Çok haklısınız gökberk.Nezaketsiz davrandım.Özür dilerim.Ben bu sorulara kafayı o kadar taktım ki, bir türlü şu üniteyi geçemedim.Dünki sorularınız 1/3 olan hariç diğerleri doğruydu.2/3 olacaktı.Ama ben uzun bir süre kafayı yordum ve anladım.Uzun bir süreden sonra derslere dönen birisi olarak yardımlarınız benim için çok değerli.Tekrar kusuruma bakmayın diyor, kolaylıklar diliyorum.
gökberk 02:49 21 Kas 2011 #4
A= 1 saatte 3h
B= 1 saatte h
C= 1 saatte h
Alttaki h kadar bölmeye A ve C birlikte etki edecek, 1 saatte 2h kadar doldururlar birlikte. Demek ki yarım saatte h kadar doldururlar.
0,5
Üstteki 3h kadar bölmeyi A,B,C birlikte etki edecek, 1 saatte h kadar doldurur üçü. Demek ki 3 saatte dolduracaklar.
3
Toplam 3,5 etti. 21 saat verilmiş. 21/3,5=6=h ın boşaltım süresi
C musluğu 6 saatte bir h boşaltırsa, 4h kadarı 24 saatte boşaltır
AŞKOŞ 03:19 21 Kas 2011 #5
Cevabınızı anlamaya çalışıyorum.Benim düşündüğümden farklı tabii ki.Ben x li değerler verip bölüm bölüm hesaplamaya çalıştım.Mesela C 4x ise A 12x gibi, aynı şekilde B de 4x demiştim.A ilk bölümü ( h lık kısmı) 3x doldurur , C ilk bölümü x boşaltır.İkinci bölümde (3h lık kısımda) A 9x doldurur, C 3x boşaltırş aynı şekilde B de 4x boşaltır gibi düşündüm.Ama bir sonuca ulaşamadım.Neyse uzatmayayım.İlginize tşk ederim.
gökberk 03:22 21 Kas 2011 #6
Hatanız şu kısımda sanırım, A 3h lık kısımda neden 9x doldursun ki? Saat hesabı yapıyoruz. Bir saatte yine 3x dolduracaktır. Ancak doldurması 3 saat sürecektir çünkü B ve C de 2x boşaltacak.
AŞKOŞ 03:34 21 Kas 2011 #7
Şu an tam anlayamıyorum malum saat geç oldu.(Sabah erkenden kalkıp çocuklarımı okula göndermem lazım.)Sabah ola hayrola diyelim.Çok tşk tekrar.Hayırlı geceler.
gökberk 03:36 21 Kas 2011 #8
Bişey değil, iyi geceler