1)n , sayı tabanı ve
13 = (23)n olduğuna göre , n kaçtır ?
2)x sayı tabanını göstermek üzere ,
(312)x sayısının en küçük değerinin 6 tabanına eşiti aşağıdakilerden hangisidir ?
1)n , sayı tabanı ve
13 = (23)n olduğuna göre , n kaçtır ?
2)x sayı tabanını göstermek üzere ,
(312)x sayısının en küçük değerinin 6 tabanına eşiti aşağıdakilerden hangisidir ?
2n+3=13 ise n =5
yaptığınız işlemin mantığını anlayamadım :/
13 ü onluk tananda açtım 13 çoktı 23 ü n tananda açtım 2n+3 çıktı cevap dğğru değilmi yoksa
Doğruda anlamamıştım .
2.sorunun cevabı 6 tabanında 130 mu acaba
şöyle yaptım (312)x sayısının en küçük değerini istiyor bu da 4 tabanında olur çünkü enküçük değer isteniyor 4tendaha büyük bir sayı verseydik en küçük değere ulaşamazdık peki 1-2-3 sayılarından birini veremezmiyiz dersen cvp hayır bu sayılar parantez içinde varlar onları taban olarak da kullanamam bunu şöyle anlatayım örneğin 3tabanında olsaydı 312nin başındaki 3ü de yazarken 3e bölüp bölüm ve kalanı yazmalıydık 4tabanına göre açarsam (312)4=2+4+48=54 olur bunuda sürekli 6ya bölerek 6tabanında yazarız ilk bölme yada bölmelerde sadece kalan sayıyı kullanırız ama son bölmede bölüm ve kalan kullanılır ama burda sadece 2 böleme olacak 54:6=9 kalan 0 9:6=1 kalan 3 sırasıyla önce bölüm sonra kalan sonrada diğer bölme yada bölmelerdeki kalanlar şeklinde yzmalıyım budurumda 130a ulaşırım cvp da (130)6 olur.
umarım faydam olmuştur anlatabilmişimdir
Cevap 133müş . Teşekkür ederim yinede uğraştığınız için .
Foruma üye olmana gerek yok! Facebook hesabınla yorumlarını bekliyoruz!