1. #1

    Statü
    Grubu
    Üye
    İş
    9. sınıf

    Sponsorlu Bağlantılar

    yüzde, kâr-zarar problemleri

    1) %20 kâr ile satılmakta olan bir mala etiket fiyatı üzerinden %12 KDV eklendiğinde fiyatı 168 TL oluyor. Bu malın mal oluş fiyatı kaç TLdir? (cevap: 125)

    2) 12 çifti x TLye alınan çorapların 5 çifti x TLye satılırsa yüzde kaç kâr edilir? (cevap: 140)

    3) Kırtasiyeci 10 tane kaleme verdiği parayı 8 tanesini sattığında elde ettiğine göre, bu satıştaki kârları yüzde kaçtır? (cevap: 25)

    4) 6 bin TL %72den 200 günlüğüne faize veriliyor. Kaç bin TL faiz alınır? (cevap: 2,4)

    5) Bir adam parasının %40ını %40tan, kalanını da %30dan bir yıllığına faize yatırıyor. Yıl sonunda toplam 68 TL faiz elde ediyor. Eğer parasının %50sini %45ten bir yıllığına faize verseydi kaç TL faiz geliri elde ederdi? (cevap: 45)

    6) Ayşe bir kitabı her gün bir önceki gün okuduğunun 3 katı kadar okuyarak 4 günde bitirebiliyor. Buna göre ikinci günün sonunda kitabın yüzde kaçını okumuştur? (cevap: 10)

    *anlatım yerine denklem, işlem olursa sevinirim

  2. #2

    Statü
    Grubu
    Moderatör
    İş
    Diğer

    Sponsorlu Bağlantılar

    1.
    malın fiyatı X lira ise %20 karla satış fiyatı =1,2X , bir de %12 kdv eklemek 1,12 ile çarpmaktır
    1,2X.1,12=168 → 1,344X=168 → x=125

    2.
    kar oranı=(satış fiyatı-maliyet)/maliyet
    =(X/5-X/12)/(X/12)
    =(1/5-1/12)/(1/12)
    =7/5=1,4 = %140

    3.
    2. sorudaki aynı işlemi yaparsak cevap = (1/8-1/10)/(1/10)=(10-8)/8=0,25=%25

    4.
    1 yıl=360 gün → 200günde faizin (200/360)'ını alırız yani 72.200/360=%40 faiz işler
    6000.40/100=2400 → 2,4 bin TL

    5.
    %40.%40=%16
    %60.%30=%18 , toplam %18+%16=%34 faiz alınır , %34 = 68 → toplam 200TL si vardır

    200.(%50.%45)=100.45/100=45TL


    6.
    ilk gün x sayfa okusun
    2. gün 3x , 3. gün 9x , 4. gün 27x okur

    kitap toplam = 1+3+9+27=40x sayfadır
    2 gün sonunda 1+3=4x sayfa okunmuştur
    (4x/40x).100=%10 u okunmuştur.


 

  • Bu yazıyı beğenerek
    destek
    verebilirsiniz

    Foruma üye olmana gerek yok! Facebook hesabınla yorumlarını bekliyoruz!
  • Benzer konular

    1. yüzde, kâr-zarar problemleri
      the-lara_hj, bu konuyu "9. sınıf matematik soruları" forumunda açtı.
      : 2
      : 01 Eki 2011, 16:17
    2. yüzde kar-zarar problemleri
      antranik, bu konuyu "10. sınıf matematik soruları" forumunda açtı.
      : 4
      : 20 Haz 2011, 23:30
    3. yüzde,kar zarar problemleri
      gisem, bu konuyu "9. sınıf matematik soruları" forumunda açtı.
      : 1
      : 22 Nis 2011, 20:20
    4. yüzde, kâr-zarar problemleri
      the-lara_hj, bu konuyu "9. sınıf matematik soruları" forumunda açtı.
      : 3
      : 17 Mar 2011, 20:58
    5. yüzde, kâr-zarar problemleri
      the-lara_hj, bu konuyu "9. sınıf matematik soruları" forumunda açtı.
      : 7
      : 16 Mar 2011, 19:32
    Forum Kullanım ve Gizlilik Kuralları