1)yansıma özelliği
2)simetri
3)ters simetri
4)Geçişme özelliği
Bunları bana açıklarmsınız ? Hocam bunları bize anlattı ama tam anlayamadım.Birde sizden kısaca duyarsam çok sevinirim...
1)yansıma özelliği
2)simetri
3)ters simetri
4)Geçişme özelliği
Bunları bana açıklarmsınız ? Hocam bunları bize anlattı ama tam anlayamadım.Birde sizden kısaca duyarsam çok sevinirim...
2 hafta olmamış abartma
ben bildiğim kadarıyla cevap verirdim ama şimdi ufak nüans farkları vardır hatalı birşey söylerim yanlış yönlendirmiş olurum diye cevaplamadım. böyle bir soruyu konu hakıkında bilgileri taze olan bir öğretmen arkadaşımızın cevaplaması daha uygun olacaktır hatta en iyisi bir kitaptan bakmanızdır. sonuçta esas olarak sorduğunuz şey bir konu anlatımı. matematiktutkusu.com anasayfada bunun video konu anlatımı muhakkak vardır oradan da bakabilirsiniz.
Gözden kaçmış mesajınız yeni gördüm.
*A kümesinde tanımlı bir β bağıntısında her x elemanı A olmak üzere, (x,x) ikilisi β nın bir elemanı ise buna bağıntı yansıyandır deniyor.
*A kümesinde tanımlı bir β bağıntısında her (x,y) elemanı β iken (y, x) ikilisi β nın bir elemanı ise buna bağıntı bir elemanı ise buna bağıntı simetriktir deniyor.
* A kümesinde tanımlı bir β bağıntısında x ≠ y olmak üzere her (x, y) elemanı β iken, (y, x) βnın elemanı olmuyorsa buna bağıntı ters simetriktir deniyor.
* A kümesinde tanımlı bir β bağıntısında her (x,y) ve (y,z) elemanı β iken, (x,z) de βnın elemanı oluyorsa buna bağıntı geçişmelidir yada geçişkendir deniyor
Uygulama sorusu:
A = {1, 2, 3} kümesinde tanımlı β= {(1, 1), (2, 2), (3, 3), (1, 2), (2, 1)} bağıntısı yansıma, simetri, ters-simetri, geçişme
özelliklerinden hangisi veya hangilerini sağlar?
Çözüm:
(1, 1)∈β, (2, 2)∈β ve (3, 3)∈β oldugundan bağıntısı yansıyandır.
(1, 2)∈β ve aynı zamanda (2, 1)∈β olduğundan bağıntısı simetriktir.
Aynı sebepten dolayı ters-simetrik değildir.
Peki, geçisken mi? (1, 2)∈β ve (2, 1)∈β iken (1,1)∈β olduğundan geçiskendir.
ben geçiskeni anlamadım tam olarak yardımcı olurmsunuz
hmm evt anladım saoln
Foruma üye olmana gerek yok! Facebook hesabınla yorumlarını bekliyoruz!