1. #1

    Grubu
    Üye
    İş
    Diğer

    Köklü İfadeler

    1)

    (
    ∛∜(2a + 3)²
    (−1)²
    )10
    =
    (3a + 2)⁵




    olduğuna göre a kaçtır ? şıklar : 0 , 1 , 2 , 3 , 4


    2)

    x = √√6 + 1

    y = √6 − 1

    z = (x − y).√2.√6 + 2.√5

    olduğuna göre z nin değeri kaçtır ? şıklar : 1 , 2 , 3 , 4 , 5


    3)
    √3
    +
    −1 + √3
    1−
    √3 − √2
    1−
    √2
    √2 + √3







    işleminin sonucu kaçtır ? şıklar : 0 , 1 , √3 , 2√3 , 3


    4)

    72 − 72x² + √128 − 128x² = 14

    olduğuna göre x² kaçtır ? şıklar :
    1
    4
    ,
    1
    3
    ,
    1
    2
    ,
    √2
    2
    ,
    √3
    3




    5)

    302.428 − 300.430

    işleminin sonucu kaçtır ? şıklar : 2 , 4 , 8 , 10 , 16


    Cevaplar için şimdiden teşekkürler.

  2. #2

    Grubu
    Site sahibi
    İş
    Matematik Öğretmeni
    C-5) Böyle sorularda sayılar birbirine yakın olduğu için bazılarına bir bilinmeyen atarsak diğer ona yakın bir ifade olur ve işlem yaparken dağılma özellikleri kullanılarak bazı ifadelerin birbirinden çıkarılması kolaylaşır.

    302=x ve 430=y olsun. O zaman 300=x-2 ve 428=y-2 olur.

    302.428 − 300.430= √x.(y-2) − (x-2).y= √x.y−2.x − x.y+2.y= √2.(y − x)=√2.(430 − 302)= √256=16


    C-4)

    72 − 72x² + √128 − 128x² = 14

    36.(2 − 2x²) + √64.(2 − 2x²) = 14

    6.√2 − 2x² + 8.√2 − 2x² = 14

    (6+8).√2 − 2x² = 14

    2 − 2x²=1 ise

    2 − 2x²=1 dir x²=1/2


    C-3)
    √2
    √2 + √3
    =
    √2.(√2 − √3)
    (√2 + √3).(√2 − √3)
    =
    2−√6
    −1
    =√6−2




    ifade şöyle oldu


    √3
    +
    −1 + √3
    1−
    √3 − √2
    1−(√6−2)
    =
    √3
    +
    −1 + √3
    1−
    √3 − √2
    3−√6
    =
    √3
    +
    −1 + √3
    1−
    √3 − √2
    3.(√3−√2)
    =
    √3
    +
    −1 + √3
    1−
    1
    3
    =
    √3
    +
    −1 + √3
    (√3)-1
    3
    =√3+√3=2.√3






    bulunur

  3. #3

    Grubu
    Kıdemli Üye
    İş
    Matematik Öğretmeni
    1.
    √(-1)2=|-1|=1 olduğundan,

    (∛∜(2a+3)2)10=(2a+3)5/3=(3a+2)5/3

    2a+3=3a+2 ---> a=1

  4. #4

    Grubu
    Kıdemli Üye
    İş
    Matematik Öğretmeni
    2.
    x2-1=√6
    y2+1=√6 --> x2-y2=2

    Diğer taraftan;

    x+y=√(√6+1)+√(√6-1) = A olsun

    √6+1+√6-1+2√5 = A2

    √(2√6+2√5) = A olduğundan, sözkonusu (x-y)√(2√6+2√5)=(x-y).(x+y)=x2-y2=2 bulunur.

  5. #5

    Grubu
    Üye
    İş
    Diğer
    Sayın Admin ve Cem1971 hocam cevaplar için çok teşekkürler emeğinize sağlık çok açıklayıcı olmuş. Biliyorum ki bilgisayar ortamında bu ifadeleri yazmak oldukça zor ve zaman alıcı. Değerli zamanınızı ayırdığınız için tekrar teşekkürler Allah sizlerden razı olsun iyi ki varsınız.

Diğer çözümlü sorular için alttaki linkleri ziyaret ediniz


 

  1. Bu yazıyı beğenerek
    destek
    verebilirsiniz

    Foruma üye olmana gerek yok! Facebook hesabınla yorumlarını bekliyoruz!

Benzer konular

  1. köklü ifadeler
    Rahmisidar bu konuyu KPSS Matematik forumunda açtı
    Cevap: 0
    Son mesaj : 27 Şub 2014, 17:35
  2. Köklü İfadeler
    Thrashssacre bu konuyu Lise Matematik forumunda açtı
    Cevap: 8
    Son mesaj : 07 Kas 2013, 11:30
  3. Köklü ifadeler
    Enesemre bu konuyu 9. sınıf matematik soruları forumunda açtı
    Cevap: 1
    Son mesaj : 11 Eyl 2013, 00:57
  4. köklü ifadeler
    arslan bu konuyu 11. sınıf matematik soruları forumunda açtı
    Cevap: 1
    Son mesaj : 05 Mar 2012, 22:02
  5. köklü ifadeler
    makme bu konuyu KPSS Matematik forumunda açtı
    Cevap: 15
    Son mesaj : 27 Ara 2011, 01:58
Forum Kullanım ve Gizlilik Kuralları