kadir cakmak 23:11 17 Oca 2011 #1
aşağıdaki verilen cebirsel ifadelerin özdeşini bulup modelle gosterınız
A: a.x²-49
B;(x+3)²
C : x²+3x
D: x²-4y²
bunlar

)
Serkan A. 23:27 17 Oca 2011 #2
Modelleme yapıp burada paylaşmak biraz zor. Elimden geleni birazdan göndereceğim
gereksizyorumcu 23:50 17 Oca 2011 #3
hepsi ikinci dereceden
dikdörtgen ve kareler çizilerek hepsi modellenebilir örneğin
A: a.x²-49=(x√a-7).(x√a+7) dir
a.x² nin 49 dan büük olduğunu varsayıp kenarı x√a olan bir kare çizelim
bir köşesinden kenarı 7 birim olan kare keselim kalan alan A ifadesinin eşiti olacaktır.
sonra kestiğimiz yerin içte kalan köşesinden kenarlara dikler çizip şekli 3 ayrı dikdörtgene bölelim. üstte kalan dikdörtgeni 90º döndürüp alttaki iki tanenin yanına ekldiğimizde elimizde kenarları (x√a+7) ve (x√a-7) olan bir dikdörtgen olur alanıda kenarları çarpımı olacaktır.
MatematikciFM 23:55 17 Oca 2011 #4
Modellenince cebirsel ifadeler daha mı iyi anlaşılıyormuş? Hıh.
Serkan A. 00:04 18 Oca 2011 #5
(x+3)² cebirsel ifadesini modelledim. Açıklayacağım. Sende okulda gördükleri ve buradaki anlatacaklarıma göre diğerlerini yapmaya çalış.

(x+3)²=(x+3).(x+3) ifadesinin dağılma özelliği kullanılarak açıldığında x² li , xli ve birlikler gerekecek. Bunları elde etmek için.
Eni ve boyu x olan bir kare çiziyoruz. Buranın alanı bize x² verecek.xli terim elde etmek için alanı x olacak bir dikdörtgen çiziyoruz. eni 1 birim boyu x birim. buranın alanı bize 1.x=x veriyor.
Ayrıca bu dağılma özelliğinde 3.3 den 9 birlik gerekecek. bunun için eni boyu 1 olan küçük kareler çiziyoruz.
En son modellemeyi oluşturmak için (x+3).(x+3) elde etmek için büyük x karesi ve sağına +3 birim oluşturacak uzun dikdörtgenleri koyuyoruz.
Aynı şekilde alta doğru x+3 elde etmek için bu uzun dikdörtgenler 3 tane koyuyoruz.
Geriye kalan boşluğu alanı 1 birim olan karelerle dolduruyoruz.
Sonra burada bulunan tüm şekillerin alanları yazarak topluyoruz.
Cebirsel ifadelerle Modelleme yeni konu anlatımına
buradan bakabilirsiniz (Cebirsel İfadeler ile Modelleme Toplama-Çıkarma-Çarpma-Bölme).
batuhan375 01:23 17 Ara 2011 #6
b diyorum acaba doğru mudur?
batuhan375 01:27 17 Ara 2011 #7
a diyorum doğru mudur
duygu95 01:42 17 Ara 2011 #8
Diğer çözümlü sorular alttadır.