MatematikTutkusu.com Forumları

Cebirsel ifadeleri Modelleme

kadir cakmak 23:11 17 Oca 2011 #1
aşağıdaki verilen cebirsel ifadelerin özdeşini bulup modelle gosterınız

A: a.x²-49
B;(x+3)²
C : x²+3x
D: x²-4y²

bunlar)

Serkan A. - ait kullanıcı resmi (Avatar) Serkan A. 23:27 17 Oca 2011 #2
Modelleme yapıp burada paylaşmak biraz zor. Elimden geleni birazdan göndereceğim

gereksizyorumcu - ait kullanıcı resmi (Avatar) gereksizyorumcu 23:50 17 Oca 2011 #3
hepsi ikinci dereceden

dikdörtgen ve kareler çizilerek hepsi modellenebilir örneğin
A: a.x²-49=(x√a-7).(x√a+7) dir
a.x² nin 49 dan büük olduğunu varsayıp kenarı x√a olan bir kare çizelim
bir köşesinden kenarı 7 birim olan kare keselim kalan alan A ifadesinin eşiti olacaktır.
sonra kestiğimiz yerin içte kalan köşesinden kenarlara dikler çizip şekli 3 ayrı dikdörtgene bölelim. üstte kalan dikdörtgeni 90º döndürüp alttaki iki tanenin yanına ekldiğimizde elimizde kenarları (x√a+7) ve (x√a-7) olan bir dikdörtgen olur alanıda kenarları çarpımı olacaktır.

MatematikciFM - ait kullanıcı resmi (Avatar) MatematikciFM 23:55 17 Oca 2011 #4
Modellenince cebirsel ifadeler daha mı iyi anlaşılıyormuş? Hıh.

Serkan A. - ait kullanıcı resmi (Avatar) Serkan A. 00:04 18 Oca 2011 #5
(x+3)² cebirsel ifadesini modelledim. Açıklayacağım. Sende okulda gördükleri ve buradaki anlatacaklarıma göre diğerlerini yapmaya çalış.

cebirsel ifadeler
(x+3)²=(x+3).(x+3) ifadesinin dağılma özelliği kullanılarak açıldığında x² li , xli ve birlikler gerekecek. Bunları elde etmek için.
Eni ve boyu x olan bir kare çiziyoruz. Buranın alanı bize x² verecek.xli terim elde etmek için alanı x olacak bir dikdörtgen çiziyoruz. eni 1 birim boyu x birim. buranın alanı bize 1.x=x veriyor.
Ayrıca bu dağılma özelliğinde 3.3 den 9 birlik gerekecek. bunun için eni boyu 1 olan küçük kareler çiziyoruz.

En son modellemeyi oluşturmak için (x+3).(x+3) elde etmek için büyük x karesi ve sağına +3 birim oluşturacak uzun dikdörtgenleri koyuyoruz.
Aynı şekilde alta doğru x+3 elde etmek için bu uzun dikdörtgenler 3 tane koyuyoruz.
Geriye kalan boşluğu alanı 1 birim olan karelerle dolduruyoruz.

Sonra burada bulunan tüm şekillerin alanları yazarak topluyoruz.
Cebirsel ifadelerle Modelleme yeni konu anlatımına buradan bakabilirsiniz (Cebirsel İfadeler ile Modelleme Toplama-Çıkarma-Çarpma-Bölme).

batuhan375 01:23 17 Ara 2011 #6
b diyorum acaba doğru mudur?

batuhan375 01:27 17 Ara 2011 #7
a diyorum doğru mudur

duygu95 - ait kullanıcı resmi (Avatar) duygu95 01:42 17 Ara 2011 #8
a diyorum doğru mudur
Ne sorduğuna iyi bak

Diğer çözümlü sorular alttadır.
.7. sınıf Cebirsel İfadeler Soruları Cebirsel İfadeler Çözümlü Sorular Çözümlü Matematik Soruları
Tüm Etiketler

Üst Forum
Anasayfa
Yukarı Standart Görünüm