(-8) : (-2) işlemini nası sayı pulları ile çözülür .
(sorum aslında ilk başta - pullar nası + pullara dönüşüyor.)
(-8) : (-2) işlemini nası sayı pulları ile çözülür .
(sorum aslında ilk başta - pullar nası + pullara dönüşüyor.)
Öncelikle öğrenmek istediğin, negatif/negatif işleminin nasıl pozitif olduğu sanırım.
Şu şekilde örnek veriyim,
-8, 8 liralık borcu temsil etsin.
-8 sayısını 2 ye böldüğümüzde işlemi şu şekilde düşünelim, 8 liralık borcu 2 taksitte ödüyoruz. Her taksitte elimizden çıkan para 8/2=4 liradır. Elimizden çıktığı için -4 olarak belirtiriz. -8/2=-4
Şimdi de 8 liralık borcumuzu 2 taksitte ödememiz gerekirken ödemeyelim bakalım ne olacak
Borcu 2'ye böldüğümüzde 2 taksitte ödemek olarak adlandırmıştık. Öyleyse ödememe işlemini de - ile gösteririz ve -2 ile böleriz.
8 liralık borcu 2 taksitte ödememiz gerekirken ödemiyoruz, işlemimiz -8/-2. Bu işlemin sonunda her taksitten sonra elimizde kalan para 4 lira, çünkü ödemedik. Elimizde kaldığı için +4 ile gösterilir.
Bu nedenle -8/-2 işleminin sonucu +4 olacaktır.
Negatif/Negatif işleminin sonucunun neden pozitif olduğunu gösterdik, şimdi pullar ile işlem yapalım.
8 tane - pulumuz var, iki eşit gruba ayırmalıyız. Her gruptaki pul sayısı bize sonucu verir.
8 pulu 2 gruba ayırdığımızda her grupta 4 pul olur.
İşlemimiz -8/-2 yani negatif/negatif olduğundan sonuç pozitif olur.
Gökberk abi 1. si senin yaptığın şema yanlış çünkü o - pullar , + pullar olacak .
2.si gökberk abi ben nasıl çözüldüğünü anladım fakat bunun konuyla alakası yok . bu başka işlemde olabilir . ben tabloda sayma pullarıyla
- pullların nasıl + pulllar şekilde yazılacak.örnek veriyorum : (-) : (+) , (+) : (-) , (+) : (+), işlemlerin nasıl sayı pullarıyla çözüleceğini anladım. fakat (-) : (-) sonucunda (+) pulların nasıl yazılacağını anlamadım. senin dediğin gibide (-8) : (-2) sonucu iki tane (+4) olması gerekir nasıl 4 tane + pul yazılır . Hoca benden bunu istiyor. Neden ilk baştaki - pullar, + pullara dönüşüyor .
burak canım,
sayı pulları ben ilköğretimden ayrıldıktan sonra girdi müfredata. Hiç anlatmadım , o yüzden yarım yamalak biliyorum.
Burada - ile - nin çarpımının sayı pullarıyla nasıl + olacağını anlatıyor.
Anladıysam arap olayım
Burda da + nın - ye bölümü anlatılmış.
Artık sen ikisini harmanlayıp bir şeyler yap.
Benden bu kadar, beynim durdu
yavvv nasıl yapacam ben ödevi anlamadım . Ama yinede cevaplarınız için sağolun .Adminede mesaj attım ,birde onun cevabını bekliyorum
akşam akşam bana sayı pullarına kafa yordurdun ya, alacağın olsun burak
şimdi,
neti kurcaladım, hiç bir yerde - nin- ye bölümünün + olduğunu gösteren veya anlatan bir yer yok.
iş başa düştü mecburen.
kurcalarken bir şey farkettim.
- ile - çarpılırken, ilk sayı - ile başladığı için ilk sayı kadar + ve - li pullar alınıyor.
mesela (-3).(-2) işlemi için
2 adet, 3 tane - 3 tane + pul giriyor.(bunlara 0 çifti deniyormuş)
yani içerde 6 tane +, 6 tane - ul var.
yine kural gereğince, ikincinin işaretiyle aynı olan pullar dışarı alınıyor.
ve içerde 6 tane + pul kalıyor.
şimdi bunu bölmeye uyarlamak istedim.
şöyle saçma bir kural uydurdum. (tamamıyla patenti bana aittir
-6 : -2 işlemi için
2. nin işareti - olduğundan 6 tane 0 çiftini içeriye alalım.(yani 6 tane -, 6 tane +)
sonra her ikisini 2 gruba ayıralım.
kural bu ya
ilkinin işareti - olduğundan - pulları dışarı alalım.
içerde 2 tane 3 lü + pul kalır.
yani -6 : -2 = +3
olmuş olur.
saolasın hocam teşekkür ederim bakalım adminden veya gökberk abiden farklı cevaplar gelicek mi ?
Foruma üye olmana gerek yok! Facebook hesabınla yorumlarını bekliyoruz!