Bir silginin fiyatı bir defterin fiyatının 5 te 2 si kadardır.
Bir defter ve bir silgi 84 kuruştur.
Buna göre defterin fiyatı silginin fiyatından kaç kuruş fazladır?
Bir silginin fiyatı bir defterin fiyatının 5 te 2 si kadardır.
Bir defter ve bir silgi 84 kuruştur.
Buna göre defterin fiyatı silginin fiyatından kaç kuruş fazladır?
Bir silginin fiyatı bir defterin fiyatının 2/5'i kadarmış.
İkisinin fiyatı toplamı 84 kuruşmuş.
(Defterin fiyatı).2/5=(Silginin fiyatıdır)
(Silginin fiyatı)+(Defterin fiyatı)=84 kuruş (Burada Silginin fiyatı yerine yukarıdaki eşitlikten dolayı 2/5(Defterin fiyatı) yazalım.);
2/5 Defterin fiyatı + 1 Defterin fiyatı= 84 kuruş
((2/5)+1)(Defterin fiyatı)=84 kuruş
(Defterin fiyatı).7/5=84 kuruş
Defterin fiyatı=84.5/7=12.5=60 kuruş olur.
Silginin fiyatı=2/5 (Defterin fiyatı) eşitliğinden Defterin fiyatı yerine 60 kuruş yazalım;
Silginin fiyatı=60.2/5= 12.2=24 kuruş olur. Aradaki fark: 60-24=36 kuruş. Yani defterin fiyatı silginin fiyatından 36 kuruş fazladır.
Burada silgi ile defterin fiyatlarını birbirine bağlı olarak tanımlanmış. Biz defterin fiyatını "1 tam" diye adlandıracağız
ve buna göre silginin fiyatı 1x25tam kadarı olacaktır.
Bir ile çarpılması25'i değiştirmeyeceği için silginin fiyatı25tam olacaktır
Defter ile silginin tanımladığımız değerler üzerinden toplamı 1+25= 125dir.
Yukarıdaki resimde defter 5 parçayı, silgi 2 parçayı temsil ediyor.
Bir parçaya karşılık olarak 12 kuruş geliyorsa defter 5 parçadan oluşuyorsa 5x12=60 kuruştur defterin fiyatı.
Bir parçaya karşılık olarak 12 kuruş geliyorsa silgi 2 parçadan oluşuyorsa 2x12=24 kuruştur silginin fiyatı.
Defterin silgiden ne kadar fazla olduğunu bulmak için 60 tan 24ü çıkarmalıyız. 60−24=36 kuruştur cevap.
öncelikle teşekkür ederim ilgilendiğiniz için ancak yukarıda 38 kuruş fark çıkmış sizde 36 ben anlamaya çalışıyorum alttaki yani sizin açıklama daha aydınlatıcı diğer farkta ise 38 çıkınca doğrusu çelişkiye düştüm yukarıdaki 38 i de inceleyip cevap yazarmısın şimdiden çok teşekkür ederim saygılar.
şimdi çok iyi anladım ilginize teşşekür ederim saygılar.
nasıl çözerim diye çok uğraşmıştım.
Kusuruma bakmayın 36 yerine 38 yazmışım. Teşekkürler "Admin" hocam düzelttiğiniz için.
haklısınız bian nasıl anlatacamı bilemedim dalgınlığıma gelmiş 4.sınıf olduğu için elinize sağlık admin hocam.
''GET EVERYONE İS HAPYY
''
evet hocam iyi yapmıssınız sizin anlatımınz çok güzel olmus etrafımda küçük çocuk olamayınca nasıl anlatacam bileemedim saolun...
''GET EVERYONE İS HAPYY
''
Foruma üye olmana gerek yok! Facebook hesabınla yorumlarını bekliyoruz!