Selamlar, son zamanlarda kafamı kurcalayan bir soru var f(x)=e^x fonksiyonunun türevi neden hep kendisine eşit olur? Yaklaşık iki gündür düşünüyorum fakat mantıklı bir sebep bulamadım yardımcı olur msusunuz?
Saygılarımla.
Çok teşekkür ederim ben grafikler üzerinden sebebini bulmaya çalışıyodum.Peki ln(x)'in türevinin 1/x olmasının sebebi nedir?
bu ex ve lnx in türevlerinin nden böyle olduğunu lisede ben de merak etmiştim. yanlış hatırlamıyorsam ünversitede bi hocamız şuna benzer bir ispat yapmıştı; (zor bişey değil ama lisede insan bu niye böyle bu niye şöyle diye düşünüyor işte)
Çok zekice e sayısının tanımından bulmak. Birleşik faiz hesabı problemlerinde bu terimin aynısını görmüştüm. Çok teşekkür ederim calculuse ve diferansiyel hesaba yeni merak sarmış biri olarak kafamı çok rahatlattınız. Matematik büyü gibi birşey.
Öncelikle doğal logaritmanın tanımını yazalım:
A alanı, y=1/x eğrisi, y=0, x=1 ve x=h arasındaki alan olarak tanımlayalım. O halde;
ln(x)= x≥1 ise A
0<x<1 ise -A olarak tanımlanır.
Grafiği görelim;
Sarı ile işaretlenmiş dikdörtgenin alanı
h
x+h
dır.Üstteki siyah doğrunun altında kalan bütün alan da
h
x
ile verilebilir.
Burada 1/x eğrisi altında kalan alan ln(x+h)-ln(x)'e denk gelir. Alanlar, aşağıdaki eşitsizliğe uyarlar;
h
x+h
< ln(x+h)-ln(x) <
h
x
Eşitsizliğin her tarafını h ile bölersek;
1
x+h
<
ln(x+h)-ln(x)
h
<
1
x
olur. Dikkat edersek ln(x) için Newton Oranı'nı elde etmiş olduk. Artık limit alabiliriz, önce sağ limitle başlayalım:
lim
h→0+
1
x+h
<
ln(x+h)-ln(x)
h
<
1
x
O halde
1
x
<
ln(x+h)-ln(x)
h
<
1
x
olur. Burada sıkıştırma(sandviç) teoreminden ln(x)'in h sağdan 0'a giderken limiti 1/x diyebiliriz. Fazla uzatmamak adına buraya eklemiyorum, aynısını soldan limit için de aynı şekilde uygulayabiliriz ve aynı sonuca ulaşırız.Sağdan ve soldan limit eşit olduğuna göre ln(x)'in türevi 1/x'tir diyebiliriz.
Üstteki ispat kolaydı, ama bunda biraz kopya çektim.
@gereksizyorumcu'nun dediği gibi insan lisede merak ediyor, neyse ki sadece merakla bırakmak yerine öğrenecek imkanlara sahibiz. Mesela ben de senin sayende iyice pekiştirmiş oldum.
İyi günler.