1. #1

    Statü
    Grubu
    Üye
    İş
    12. sınıf

    Sponsorlu Bağlantılar

    soru sayı problemleri ile ilgili sorular

    1)Kantinde çay içen 10 kişilik grubun bazı üyeleri, hesap ödememistir. Bu yüzden, ötekiler 1 000 000 ar lira ödeyecekken 1 250 000 şer lira ödemiştir.
    Buna göre, para ödemeyenlerin sayısı kaçtır?


    2)Bir kişi, 6 kilogram domatesi 4 800 000 TL ye alıyor İçindeki çürükleri ayırınca kalan domateslerin kilogramı 1 200 000 TL ye geliyor.
    Buna göre, alınan domatesin kaç kilogramı çürük çıkmıştır?

    3)Ardışık üç doğal sayının kareleri toplamı, en
    sayının 10 katına eşit olduğuna göre,
    bu üç sayının toplamı kaçtır?



    4)Bürüt ağırlığı 2 kg olan bir kutu çikolata
    5 600 000 TL dir.
    Boş kutunun ağırlığı 250 gram olduğuna göre,
    çikolatanın 1 kilogramı kaç TL ye gelir?


    5)Bir hastanedeki her bayan doktorun, hastanede-
    ki bayan meslektaşlarının sayısı, erkek meslek-
    taşlarının sayısının üç katından 7 eksik; her erkek
    doktorun da hastanedeki bayan meslektaşlarının
    sayısı, erkek meslektaşlarının sayısından 13 faz-
    ladır.
    Buna göre, hastanede toplam kaç doktor var-
    dır?

  2. #2
    Alp

    Statü
    Grubu
    Kıdemli Üye
    İş
    Matematik Öğretmeni

    Sponsorlu Bağlantılar

    1. Bu sorular 6 sıfır atılmadan önceymiş heralde neyse ben altı sıfırı attım;
    10 kişi kişi başına 1 lira ödüyorsa toplam hesap 10 liraymış demekki. Ödemeyenler olunca kalanlar 1,25 lira ödemiş o halde;
    10/1,25 = 8 kişi para ödemiş 2 kişi ödememiş.
    İyi bir öğretmen kendisine helal olsun bu soruyu nasıl çözdü dedirten değil, bunu ben bile çözerim çok kolaymış dedirtendir."a. sabri ipek"

  3. #3
    Alp

    Statü
    Grubu
    Kıdemli Üye
    İş
    Matematik Öğretmeni

    Sponsorlu Bağlantılar

    2. Kilosu 1,2 tl den kaç kilo domates 4,8 lira eder diye düşünürsek;
    4,8/1,2 = 4 kilo demekki 2 kilosu çürümüş
    İyi bir öğretmen kendisine helal olsun bu soruyu nasıl çözdü dedirten değil, bunu ben bile çözerim çok kolaymış dedirtendir."a. sabri ipek"

  4. #4

    Statü
    Grubu
    Kıdemli Üye
    İş
    Matematik Öğretmeni
    1) 10.1 000 000=x.1 250 000 ( x burada ikinci durumda para ödeyenlerin sayısıdır)
    1000=x.125
    x=8 olur.
    10-8=2 kişi para ödememiştir.


    2) x kg sağlam olsun;
    4 800 000=x.1 200 000
    x=4 olur. yani 4 kg sağlam domates vardır.
    6-4=2 kg çürükçıkmıştır.


    3) bu soruyu anlamadım.


    4) bürüt ağırlık=2000gram
    net ağırlık=2000-250=1750 gram olur.
    1750 gram 5 600000 tl ise;
    1000 gram x tl dir
    ---------------
    doğru orantı kurup çözebiliriz.
    yada;1750:7=250 gram olduğundan
    5 600 000/7=800 000 olduğundan;
    250 gramı 800000 olur.
    4 ile çarpıp 1 kg çikolatayı 2 400 000 olarak buluruz.


    5) bayan doktor sayısı b, erkek doktor sayısı e olsun;
    her bayan doktorun, hastanedeki bayan meslektaşlarının sayısı, erkek meslektaşlarının sayısının üç katından 7 ek****ir cümlesinden;
    b-1=3e-7 çıkarılır.
    her erkek doktorun da hastanedeki bayan meslektaşlarının sayısı, erkek meslektaşlarının sayısından 13 fazladır, cümlesinden;
    b=(e-1)+13 çıkarılır. bu iki denklem düzenlenip yerine koyma yada yok etme metodundan çözülürse b ve e bulunur.
    yerine koyma metodunu kullanalım;
    (e-1)+13-1=3e-7
    e+11=3e-7
    2e=18
    e=9
    b=(e-1)+13
    b=(9-1)+13=21 olur.
    hastanede toplam=21+9=30 doktor vardır

  5. #5
    Alp

    Statü
    Grubu
    Kıdemli Üye
    İş
    Matematik Öğretmeni
    3. Bu soruda hangisinin 10 katı olduğunu yazmamışsın fakat net sonuç çıkması bakımından en büyük sayının 10 katını aldım;

    x²+(x+1)²+(x+2)² = 10(x+2)
    x² + x² + 2x +1 +x² + 4x +4 = 10x + 20
    3x² -4x -15 = 0
    (x-3)(3x+5) = 0
    x = 3 ve x=-5/3 olur doğal sayı dediğinden x= 3 alırız.Bu sayılar;
    3,4,5 Toplamlarıda 12 olur
    İyi bir öğretmen kendisine helal olsun bu soruyu nasıl çözdü dedirten değil, bunu ben bile çözerim çok kolaymış dedirtendir."a. sabri ipek"

  6. #6

    Statü
    Grubu
    Üye
    İş
    12. sınıf
    teşekkür ederim...


 

  • Bu yazıyı beğenerek
    destek
    verebilirsiniz

    Foruma üye olmana gerek yok! Facebook hesabınla yorumlarını bekliyoruz!
  • Benzer konular

    1. Sayı basamakları ile ilgili sorular
      hzrlk, bu konuyu "Ygs & Lys Matematik" forumunda açtı.
      : 6
      : 01 Tem 2013, 17:27
    2. Sayı basamakları ile ilgili sorular
      Ninowa, bu konuyu "9. sınıf matematik soruları" forumunda açtı.
      : 5
      : 26 Mar 2011, 18:36
    3. geometrik sayı dizileri ile ilgili sorular
      eda ayyıldız, bu konuyu "8. sınıf matematik soruları" forumunda açtı.
      : 1
      : 14 Mar 2011, 16:39
    4. denklem problemleri ile ilgili sorular
      eda ayyıldız, bu konuyu "8. sınıf matematik soruları" forumunda açtı.
      : 2
      : 09 Mar 2011, 23:04
    5. sayı problemleri ile ilgili sorular
      fatmaözlem, bu konuyu "9. sınıf matematik soruları" forumunda açtı.
      : 7
      : 29 Oca 2011, 20:35
    Forum Kullanım ve Gizlilik Kuralları