hocam ikisindede şekil var hemen ciziyorum bilgisayarda resimleri.(elimden geldiği kadar)
Tamam, acele etme ama bu soruların şekil olmadan çözülebileceğini nasıl düşünebiliyorsun, ben onu anlamıyorum...
evet hocam haklısınız buyrun
buda 2.si
hocam 4.soru yerine bir başka soru yazmışım ama bunuda yapamamıştım zaten
Bu soruyu, x-y+4=0 ve 2x-y+4=0 doğrularının Ox ekseni ile sınırladıkları alan kaç birimkaredir, şeklinde de sorabilirdin.
A ve C noktaları Ox ekseni üzerinde bulunduklarına göre, ordinatları sıfır olur.
A noktasının apsisi: x-y+4=x-0+4=0 => x=-4 ve A(-4,0)
C noktasının apsisi: 2x-y+4=2x-0+4=0 => x=-2 ve C(-2,0)
B noktasının koordinatlarını bulmak için iki doğrunun kesiştiği noktayı bulmamız yeterlidir:
x-y+4=2x-y+4 => x=0 => y=4 => B(0,4)
Buna göre üçgenin alan formülünden:
S=(1/2)|xA(yB-yC)+xB(yC-yA)+xC(yA-yB)|
=(1/2)|(-4)(4-0)+(0)(0-0)+(-2)(0-4)|=(1/2)|-16+8|=(1/2)8=4 br2
İşlem hatası olabilir, kontrol et.
AB doğrusunun denklemi : x-y+4=0
CB doğrusunun denklemi: 2x-y+4=0
bu doğruların koordinatları kestikleri nokları bulalım..AOB üçgeni ve COB üçgeni dik üçgenlerdir..ABC üçgeninin alanını bulabilmek için AOB üçgeninin alanından COB üçgeninin alanını çıkarmamız yeterli olacaktır.dolayısıyla önce koordinatları kestiği noktaları bulalım;
AB için; x=0 için y=4
y=0 için x=-4
CB için; x=0 için y=4
y=0 için x=-2
yani AB doğrunun eksenleri kestiği noktalar : (0,4) ve (-4,0)
CB doğrusunun eksenleri kestiği noktalar ise : (0,4) ve (-2,0)
AOB üçgeninin alanı (4*4)/2 = 8
COB üçgeninin alanı (4*2)/2 = 4
ABC üçgeninin alanı ; 8-4=4 tür
y=x+5 doğrusunun Oy eksenini kestiği ordinat değeri y=5 olur. Diğer doğru zaten orijinden geçmektedir. İki doğrunun kesişim noktasının koordinatları ise
y=y => x+5=(-2/3)x => 3x+15=-2x => x=-3 ve y=-3+5=2
olur. Buna göre, taralı alanın sınır noktaları (0,5), (0,0) ve (-3,2) şeklindedir. Alan formülünden
A=(1/2)|0+0+(-3)(5-0)|=(1/2)|15|=(15/2) br2
Benden bu kadar, derferder...
Foruma üye olmana gerek yok! Facebook hesabınla yorumlarını bekliyoruz!