O2 merkezli [OA] çaplı yarım çember ile O1 merkezli çember; O merkezli çeyrek çembere ve birbirine A,C,D,E noktalarında teğettir. şekilde O merkezli çeyrek çemberin yarıçapı 12 cm ise O1 merkezli çemberin yarıçapı kaç cm dir?
2.soru:
2) AD yi, D noktasından çemberin öbür çeyreğine doğru uzat. OB nin uzantısını kestiği nokta E olsun. DAB çevre açı ve 90 olduğundan çapı görmek zorundadır. Yarıçapı 2a kabul edersek, |EO|=2a, |OB|=2a , |OD|=a olur. Buradan |DE|=√5.a bulunur. EOD ve EAB üçgenleri benzer olduklarından benzerliği yazdığında
√5.a/4.a=a/4 bulunur. Buradan a=√5 r=2.a=2.√5 bulunur.
1.
öncelikle yarım çebmerin yarıçapı 6 birim bulunur , küçük çemberin yarıçapı da r olsun
O1 ile O2 birleştirilirse ve O1E birleştiilirse ayrıca da O1 den OA ya dik inilirse
oluşan dik üçgenin kenarları 6-r , 6 , 6+r olur
burdan pisagor yazılırsa r=3/2 bulunur sanıyorum.
2.
cevabı kötü ve uzun bi yolla 3/2 buldum , kısa bir çözüm bulduğumda yazayım bunu da
2) AD yi, D noktasından çemberin öbür çeyreğine doğru uzat. OB nin uzantısını kestiği nokta E olsun. DAB çevre açı ve 90 olduğundan çapı görmek zorundadır. Yarıçapı 2a kabul edersek, |EO|=2a, |OB|=2a , |OD|=a olur. Buradan |DE|=√5.a bulunur. EOD ve EAB üçgenleri benzer olduklarından benzerliği yazdığında
√5.a/4.a=a/4 bulunur. Buradan a=√5 r=2.a=2.√5 bulunur.
hocam son kısımda benzerlik oranında 4/2a olması gerekmiyor mu orayı anlamadım
O2 merkezli [OA] çaplı yarım çember ile O1 merkezli çember; O merkezli çeyrek çembere ve birbirine A,C,D,E noktalarında teğettir. şekilde O merkezli çeyrek çemberin yarıçapı 12 cm ise O1 merkezli çemberin yarıçapı kaç cm dir?
2.soru:
O çeyrek çemberin merkezi ise x kaç cm dir?
Mert profesyonelleştin çizim işinde. Yakında 2. mesleğin olacak.