ben o zaman anlayamadığım bişeyi sorayım
ben o zaman anlayamadığım bişeyi sorayım
dönel permütasyonda kişi sayısının 1 eksiğini almıyor muyduk kural olarak o zaman neden 2 çocuğun yer değiştirmesine 2! dedik onun da 1! olması gerekmiyor mu?
ikinci bi çözümü de şöyle yapabiliriz,
4 çocuk oturur 3!
oluşan 4 boşluktan biri seçilir buraya baba oturur 4
anne tam karşısına tek şekilde oturur.
6.4=24
Anne, baba ve 4 çocuktan oluşan bir aile,anne ile baba arasında daima 2 çocuk oturmak şartıyla bir yuvarlak masa etrafına kaç farklı şekilde oturabilir?
Hayır , anne ve babayı yerleştirdik (2-1)! = 1! kadar dizilirler(artık dönme simetrisi kalktı yani artık masayı anne ve baba döndürüyor.)(Onların yer değişimi farklı bir sıralama yapar.)
Bu iki kişiyi yerleştirdik anne ve babayı artık dönme simetrisi kalktı bundan sonra düz masa gibi düşünüp işlem yaparız.
hocamızın yaptığına da dikkatli bakarsan çocuklar oturduktan sonra , düz masa gibi düşünüyoruz
dönel pentagon düşündüğünüz gibi bişey değil.
anne ve baba gibi 2 kişiyi yuvarlak masaya 1! şekilde oturttuğunuz an dönme simetrisini ortadan kaldırırsınız, artık gözlemci için bir referans noktası vardır mesela hep babanın bulunduğu konuma göre gözlem yapabilir.
hmm.hocam şu fareli soruyu da açarmıınız biraz olasılık bilmiyorum ama mantığını anlamak istiyorum.
peki çok saolun anladım, bu soruları ben yanlış düşünmüşüm.
Foruma üye olmana gerek yok! Facebook hesabınla yorumlarını bekliyoruz!