svsmumcu26'den alıntı:
Ben de "Yeni sınav sisteminin" buna uygun olmayacağını belirtmek istiyorum aslında.
Adamlar zaten klasik sorular oluşturacakmış.Bunda "test sorusundaki gibi" yorum yapılabilir mi?
Yapılamaz.
Sanırım eski sınav sistemine göre düşünüyorsunuz bu konu başlığı altında ama yeni sınav sistemi için düşünün derim.
Klasik olacak diyorlar sözeller için de.
Ayrıca sabah sözelci akşam sayısalcı nasıl olunuyor.Olunuyorsa ben de olmak isterim böylece sabahki bilgilerimle sözelleri akşamki bilgilerimle fenleri yaparım.
klasik sınav olmayacak. yani sürekli olmayacak. ahmaklığın sınırı olmadığı için hiç olmayacak diyemiyorum, deneyebilirler ve olamayacağını görmüş olurlar.
kaskas123'den alıntı:
hadi tarih genel kültür olur da türkçe-edebiyat-coğrafya tamamı ezber.
türkçede yapım eki hal ekleri fıstıkçı şahap vs bir sürü kural var. edebiyat deseniz lys edebiyat yapmak için eser- yazar bilmelisiniz. bunların hesi ezber.
ben de ezberlemeyi sevmem ve sevmediğim için yapamam.
cengizhanhck'den alıntı:
Bir bilim yada ders matematikten uzaklaştikça ezbere dayanir.Söyleki Matematik-Fizik-Kimya-Biyoloji-Sosyal Bilimler
bu sıralamada matematikten uzaklaştikça ezber artar ve akıldan uzaklasir.Matematik deneysizdir.Fizik deney ve matematikttir.Kimyada ayni şekil deney ve matematiktir fakat deney fiziğe göre daha fazladir.Biyoloji ise matematikten çok az faydalanir hatta lise biyolojisinde kalitim hariç matematik hiç geçmez o yüzden biyoloji de dahi ezber çok fazladir.Sosyal bilimler ise deney ve akıldan uzaktir.Bilgiyi çat diye önünüze getirler.Sadece cografyanin fiziki cografya kısmında akılla birşeyler bulabilirsiniz ki buda aslında fizik ve diğer bilimlerin buldugu şeylerdir.Mesala İstanbulun 1453 te fethedildiğini yıllarca düşünseniz deneylerde yapsaniz bulamazsiniz.O halde ezberdir.Edebiyata hiç girmiyorum zaten katıksız ezberdir.
Türkçenin dilbilgisini ögretip su zarftır bu sıfattir diye dayatmak *****liktan baska birsey değildir.Kırmızı elmadaki kırmızının sıfat oldugunu bilmeye gerek yok kırmızı elma demek için.Hepimiz zaten o dilbilgisinde bütün kurallari günlük hayatimizdan biliyoruz sadece adini bilmiyoruz bilemeyeceğiz tek şey yazim kurallaridir belki de.Su anda 50 yasinda bir adam olsun muhtemelen zarfi sifatir vb.unutmustur ama benden daha iyi türkçesi vardir ve sıfatlari daha iyi kullanir o halde bu isimleri zorla dayatmanin hiçbir manasi yoktur.Hiç birimiz dilbilimcisi değiliz...
bu konu uzayıp gider şimdi biraz yorgunum o yüzden uzatmayacağım. sözel bölüme özellikle de ygs de çıkan kısımlarına bu kadar tavırlı durmamak lazım. bir nevi genel kültür olarak bakmak, sokakta karşılaştığınız her insanın az da olsa bilmesi gereken konular olarak görmek daha doğru.
Türkçe'yi bi kademe daha üstte tutuyorum. genel kültürden çok ezber dahi olsa bilmek gerekli. sıfata neden isim buluyoruz? bilmek için, bilmek isimlendirmektir zaten. bir de yeri gelmişken not düşeyim, televizyon izlerken altyazı, haber spotu, başlık vs yazan ve okuduğu bölüm muhtemelen Türkçe ağırlıklı olan , okulunda genel olarak Türkçe gören ve halen saçma sapan yazım yanlışı yapanları gördükçe kafamı sivri bir yere vurasım geliyor. dikkat edin hata demiyorum yani elin klavyede kaymasıyla oluşan bir arıza değil bilakis bilmemekten kaynaklı bir durum. diyeceksiniz sen çok mu biliyosun? konuşmam çat pat derdimi anlatacak kadar konuşuyorum, yazım ise orta seviye. burada katlettiğim Türkçe'nin genel nedeni kolayıma gelmesi (büyük harf pek kullanmamak gibi) , el sürçmesi veya alışkanlık. kısaca Türkçe bilelim, gocunmayalım.