korkmazserkan 22:09 08 Eki 2011 #1
üçüncü dereceden bir p(x) polinomunun sabit teriminin x katı katsayılar toplamının y katına eşittir p(x^y)=p(y^x) ve x in rsayonel değerleri için y herzaman 1 p(xy+y)=8=>p(x)in sabit teriminin katsayılar toplamına oranı nedir?
gereksizyorumcu 22:18 08 Eki 2011 #2
soruyu biraz daha anlaşılır yazabilirsen mesela x in rasyonel değerleri için y her zaman 1 .. falan gii bişey var burada ne kastediliyor bunları belirtirsen uğraşabiliriz.
korkmazserkan 22:19 08 Eki 2011 #3
hocam soru benim değil facede gödüm galiba x e rasyonel bir değer verdiğimizde 1/2 gibi y bir oluyormuş ben öyle anladım
gereksizyorumcu 22:54 08 Eki 2011 #4 hocam soru benim değil facede gödüm galiba x e rasyonel bir değer verdiğimizde 1/2 gibi y bir oluyormuş ben öyle anladım
zaten sıkıntı burada olduğu için sorunun daha açık yzılmasını istedim. bu dediğin nasıl olabilir ki?
şimdi sabit terim d gibi bir reel sayı olsun.
katsayılar da a,b,c ve d gibi reel sayılar.
a+b+c+d=k katsayılar toplamı
d=d sabit terim
bize x.d=y.k olduğu verilmiş. k ve d sabit sayılar olduğundan x değiştikçe y de değişmlidir. (x/y sabit olduğundan)
x 1/2 olduğunda y 1 oluyorsa x 1/3 olduğunda y yeniden 1 olamaz.
tabi şöyle bir sıkıntı var ilk bahsi geçn x ile ikinci koşuldaki x farklı şeyler olabilir o daha da garip olur.