şu tanjantın 4. dereceden kök içinde olması işi bayağı bir zorluyor gibi. bu konuları zaten doğru dürüst hatırlamıyorum , aklımda kalan 3-5 integral modeline de hiç benzetemedim.
sadece ben sınırlara takıldım , sanki 180 olan kısmın pi/5 falan gibi birşeyler olması lazım gibi duruyor.
bir de wolframa denettirdim ama birşey bulamadı
böyle bir pogram sınırlar belliyken integralin sayı değerini bile bulamıyorsa bu integralle hakikaten uğraşmamanızı tavsiye ederim
integrali dediğim gibi ifadesinin tanımlı olduğu ilk aralıkla (kökün içi pozitif) sınırlandırırsak yani 0-pi/10 için integral alırsak (yani alırsak derken wolframa aldırtırsak)
sonucu kısa bir sürede 0,672261 buluyor. bu haliyle işinize ne kadar yarar bilmiyorum. işi ilerletip 0-pi aralığını 10 parçaya bölüp her bir parçada integral alınırsa
bunları da tek tek topladığımızda sonuç 0,121821 + (0,294081)i çıkıyor.
complex sxayıları devreye sokmazsak köklü ifadenin tanımlı olduğu 0-pi/10 , 2pi/10-3pi/10 , ... gibi 1,3,5,7,9 numaralı aralıkların integral değerlerini toplarsak da 0,415902 sonucuna ulaşıyoruz.
tan5x=u^4 dönüşümü yapıldığında integral f(u)*du biçimine dönüşür. Sınırları düzenlersek x=0 için tan0=u^4 yani u=0 ve x=180 için tan900=u^4 yani u=0 olacağına göre
Int[f(u)*du] sınırlar 0'dan 0'a biçimine dönüşür. Aynı sınırlara sahip belirli integralin değeri 0 olur. Çünkü Int[f(u)*du]=g(u) için g(0)-g(0)=0 olacaktır.