7.Sınıf matematik, koordinat sisteminde 2 doğrunun kesiştiği nokta nasıl bulunur
Örnek:
Denklemi y-x+3=0 olan doğru ile denklemi 2y+x-6=0 olan doğrunun kesiştiği doğrunun koordinatları nedir
7.Sınıf matematik, koordinat sisteminde 2 doğrunun kesiştiği nokta nasıl bulunur
Örnek:
Denklemi y-x+3=0 olan doğru ile denklemi 2y+x-6=0 olan doğrunun kesiştiği doğrunun koordinatları nedir
Bu soruyu ancak 8. sınıf denklem sistemleri konusu gördükten sonra yapabilirsin. Ama yayınevleri ve dersane kitapları bu gıcıklıkları hep yapıyorlar. Müfredat dışından soru sormak onlar için büüyk bir haz.
Bu iki doğrunun kesiştikleri nokta öyle bir noktadır ki iki doğru denklemini de sağlayacaktır.
Bu iki denklemi birden sağlayacak sayıları iki bilinmeyenli denklemlerin çözüm yöntemleri ile bulunur. Yada tahmini bulabilirsin şu an. Ama şöyle yapılır. Bu iki denklemi toplarsak
y-x+3=0
2y+x-6=0
+
----------
y+2y-x+x+3-6=0 buradaki cebirsel işlemleri yaparsak xler birbirinden çıkacak ve sıfır olacaktır geriye y kalacaktır.
3.y-3=0 bu denklemi 7. sınıf bilgisi ile çözebiliyoruz. Çünkü bir bilinmeyenli.
3y=3
y=1 bulunur birde x noktası bulacağız. iki denklemden istediğin bir tanesine y yerine 1 yazarak buluyoruz.
1-x+3=0
-x+4=0
-x=-4
x=4
Bu kesiştikleri nokta
A(4,1) noktasıdır.
öncelikle sorunuzda bir düzeltme yapalım bu iki doğru doğruda değil noktada kesişirler
bu kesişim noktası da doğruların denklemlrin ikisini birden sağlayan noktada olur yani doğruların denklemi ortak çözülür bulunan sonuç bu doğruların kesişim noktasıdır.
y-x+3=0
2y+x-6=0 , taraf tarafa toplayalım
3y-3=0 → y=1 , bulduğumuz bu y değerini herhangi bir denklemde yerine yazıp x değerini bulalım
1-x+3=0 → x=4 bulunur
yani bu verilen doğrular (4,1) noktasında kesişiyorlarmış.
Çok teşekkür ederim.
Bu benim hatam pardonöncelikle sorunuzda bir düzeltme yapalım bu iki doğru doğruda değil noktada kesişirler
İnsan bir kere ölçüyü kaçırmaya görsün. Ben artık şu zamanda gördüğüm hiç bir şeye şaşırmıyorum.Yakında 6. sınıflara limit,türev, integral sorarlarsa da şaşırmam.
Foruma üye olmana gerek yok! Facebook hesabınla yorumlarını bekliyoruz!