1. #1
    KEŞMEKEŞ
    Ziyaretçi

    Sonsuzluk konusunda bir mantık sorunsalı

    Ben matematikçi değil kendi çapımda bir hikâye yazarıyım ve sanal gerçeklik üzerine bir hikâye yazıyorum ama mantığımı zorlayan bir düşünceyle kalakaldım; biri anlamlandırabilirse mükemmel olur.

    Hikâyemde sıfır zamanlı bir sanal dünyaya geçiş söz konusu. Örnek vermek gerekirse matrix filmini herkes izlemiştir, öyle ki bu sanal dünyaya girdiğiniz anda normal dünyada zaman hiç geçmiyor. Sonsuza dek sanal dünyada kalsanız da oradan çıktığınızda gerçek dünyada bir saniyenin bile geçmediğini görürsünüz.

    Şimdi şöyle bir durum söz konusu.

    Biri diğerinden on dakika sonra sanal dünyaya geçiş yapıyor diyelim. Sanal dünyada olana gerçek dünyadaki kişiye nazaran on dakikalık süreç sonsuz gibi geleceğine göre sanal dünyadakiyle on dakika sonra sanal dünyaya geçiş yapacak olan kişi hiçbir zaman buluşamayacaklardır.

    Kalın harflerle yazdığım kısım doğru mudur değil midir?

  2. #2

    Grubu
    Moderatör
    İş
    Diğer
    iki farklı kişi aynı sanal dünyaya farklı zamanlarda nasıl geçiş yapabiliyor ilk önce bu kısmın izah edilmesi lazım

    birisi sanal dünyaya geçtiği anda diğeri için zaman durdu

  3. #3

    Grubu
    Üye
    İş
    Diğer
    sanal dünyaya giden bir "A" kişisi ele alalım ve şöyle düşünelim; bu sanal dünyada şayet A kişisinin karşılaşacağı diğer kişiler varsa, (sanal dünya bir kişiler topluluğu içeriyorsa) ve bu topluluğun her bir bireyi tıpkı A kişisi gibi "gerçek" dünyadan "gerçek dünya zamanıyla" geçici olarak bu sanal dünyada bulunuyorsa, A kişisinin bu topluluk ile iletişime girebileceğini söyleyebiliriz. o halde buradan şu sonuç çıkar: sanal dünyaya giriş yapan herhangi iki kişi arasında "giriş zamanları" olarak farklılıklar vardır. yani "A" kişisi sanal dünyaya girdikten 1o dakika sonra bir "B" kişisi sanal dünyaya girebilir ve zaman kavramı sadece buraya kadar anlamlıdır. B kişisi biz "gerçek" kişilere göre sanal dünyaya 10 dakika geç girmiştir ancak bu durum "A" kişisi dahil, sanal dünyanın diğer sakinlerinde B'nin 10 dakika sonra gelmiş olduğu yani A ya göre gec gelmiş olduğu algısını yaratmaz. daha anlaşılır olması adına şöyle örnek vereyim: A kişisi sanal dünyaya gitsin. Arkasından dünya zamanıyla 10 dakika sonra B kişisi gitsin. sanal dünyada A kişisi B yi karşısında gördüğünde onun oraya "ne zaman geldiği" gibi bir sorunsal ile karşı karşıya kalmaz çünkü bu dünya "zaman" kavramının olmadığı bir dünya.sanal dünyadaki zamansızlık gereği bu dünyanın bireyleri, birbirlerinin evveli veya ahiri hakkında yorum yapamayacaklardır çünkü sanal dünyada böyle bir "altyapı" ya da "deney" yoktur.(1)
    diğer husus şudur;
    A kişisi türkiye saatiyle 13:00 da sanal dünyaya geçsin. B ise 13:10 da geçsin. varsayalım ki bu iki kişi sanal dünyada tanışıp arkadaş olsunlar ve dünyaya dönüşte buluşmak istesinler. bu doğrultuda karar alıp aynı anda dünyaya dönsünler ve hasbelkader aynı anda da dünyada buluşmak istesinler? burada sorunsalınızın çıkmazı gereği A kişisi 13:00, B kişisi 13:10 da dünyaya geleceğinden ( B, A'nın 10 dakika "geleceğine" geldiğinden) birbirlerini göremezler durumu ortaya çıkar. ama bunun böyle olamayacağını (1) den biliyoruz.

  4. #4

    Grubu
    Moderatör
    İş
    Diğer
    p: birisinin sanal dünyaya başksından 10 dakika sonra gitmesi
    q: herhangi birşey (mesela sanal dünyadaki buluşma , mesela sanal dünyadan dönüşte grçek dünyada buluşm vs vs)

    p→q önermesi doğru mudur gibi birşey sorulmuş

    yukarıdaki yorumumda da yazdığım gibi p hiçbir zaman doğru olamayacağı için q önermesinin doğruluğunu sorgulamak abes oluyor. eğer sanal dünyaya geçen birinin arkasında bıraktıkları için zaman duruyorsa artık onların da aynı sanal dünyaya gelmeleri imkansızdır yani sanl dünya ile gerçek dünyanın geçiş yapan dışında ortak elemanı olamaz. ben böyle düşünüyorum.

    sonuçta böyle bir hikaye yazdığınızda varsayalım ki birini yolladınız o kişi sanal dünyda gezinirken ikinci bir kişi daha sanl dünyaya geçiş yaptı ve bunlar buluştular diyelim. bu durumda bu adamlar nasıl buluştular değil de bu ikinci ne ara geldi diye sorgulanır tabi bilim-kurgu yemiş gibi yapıp okumaya veya izlemeye devam ederiz orası ayrı mesele.

  5. #5

    Grubu
    Kıdemli Üye
    İş
    Matematik Öğretmeni
    Bence buradaki mantık sorunu zamanın tanımından kaynaklanıyor. Verilen bağlantıda sadece iki dünya zamanı arasındaki eşleşmeden söz edilmiş ama sanal dünyada zaman nasıl akmakta, bu verilmemiş. Örneğin durum şu olabilir: Gerçek dünyadan sanal dünyaya geçen kişi için zaman aynen akmaya devam eder ve ne zaman ki gerçek dünyaya geri dönmek ister o anda zaman boyutunda da bir geri dönüş yaşar. Bu halde 10 dakika sonra gelen kişiyi karşılayacaktır (ben de 10 dakika önce geldim, diyerek örneğin). Yani sanal dünyanın zaman akışını da kurgulamak gerekir. Ayrıca kişilerin hiçbir zaman karşılaşamamaları bir zaman sorunundan çok zaman-uzam eşleşmesi sorunudur. Aynı zamanı yaşamadığımız birçok yıldızı biliyor olmamız gibi...

  6. #6

    Grubu
    Üye
    İş
    Üniversite
    bu sorunun tek bir açıklaması var eğer ortada 0 zamanlı sanal dünya varsa bunlar sonsuz tanedir.kalın harflerle yazdığın yer doğrudur ve hiçbir zaman buluşamazlar

  7. #7

    Grubu
    Kıdemli Üye
    İş
    Matematik Öğretmeni
    Karşılaşmamaları için ikisinin de birbirinden farklı iki tane zamansız dünyaya gidiyor olması gerekir. Eğer aynı zamansız dünyaya gidiyorlarsa , öyle ya da böyle karşılaşmaları gerekir.
    Sizin bu düşünceniz bana sabit fonksiyonu ya da 0 fonksiyonunu çağrıştırdı. Gerçek zamanda hangi zaman diliminde, zamansız dünyaya geçilirse geçilsin, sonuçta tek bir zamansız dünyaya geçiliyor. Farklı zamanlarda da olsa, gidilen yer aynı olduğu için giden kişiler karşılaşacaktır bence.

  8. #8

    Grubu
    Moderatör
    İş
    Diğer
    hocam sabit fonksiyonu zamansız dünya gibi düşünürseniz geri nasıl döneceksiniz?
    f(x)=k , peki bu k değerini veren x nedir sorusunun cevabı nedir?

  9. #9

    Grubu
    Kıdemli Üye
    İş
    Matematik Öğretmeni
    Gerçek zamanın hangi anı olursa olsun, gidilen yer sabit bir zamansız dünya. Yani Tanım kümesi geçmişten geleceğe tüm zaman, değer kümesi ise 0 zaman.

  10. #10

    Grubu
    Kıdemli Üye
    İş
    Matematik Öğretmeni
    Bu arada geri dönmeyle ilgili bir talep yok.


 
3 sayfadan 1.si 123 SonuncuSonuncu

  1. Bu yazıyı beğenerek
    destek
    verebilirsiniz

    Foruma üye olmana gerek yok! Facebook hesabınla yorumlarını bekliyoruz!

Benzer konular

  1. AÖL Konusunda
    svsmumcu26 bu konuyu Sohbet forumunda açtı
    Cevap: 6
    Son mesaj : 01 Tem 2014, 05:05
  2. AÖL Konusunda
    svsmumcu26 bu konuyu Sohbet forumunda açtı
    Cevap: 9
    Son mesaj : 15 May 2014, 14:53
  3. Dershane sorunsalı.
    Attalos bu konuyu Sohbet forumunda açtı
    Cevap: 7
    Son mesaj : 17 Mar 2013, 02:48
  4. Hukuk konusunda
    svsmumcu26 bu konuyu Sınavlar forumunda açtı
    Cevap: 9
    Son mesaj : 27 Ağu 2012, 23:05
  5. Matematik Sonsuz Sonsuzluk ∞ - Sonsuz İşareti Sembolü Resimleri
    Serkan A. bu konuyu Matematik Materyalleri forumunda açtı
    Cevap: 6
    Son mesaj : 05 Mar 2011, 21:34
Forum Kullanım ve Gizlilik Kuralları