1' den 2014' e kadar olan tamsayılar bir çember etrafına saat yönünde küçükten büyüğe
doğru sıralanacaktır.1' den başlayarak ve saat yönünde daha önce silinmemiş olan her
ikinci sayıyı siliyoruz.en son kalan sayı kaçtır.
1' den 2014' e kadar olan tamsayılar bir çember etrafına saat yönünde küçükten büyüğe
doğru sıralanacaktır.1' den başlayarak ve saat yönünde daha önce silinmemiş olan her
ikinci sayıyı siliyoruz.en son kalan sayı kaçtır.
hocam şöylemi yapıyoruz yani 1 i atlayıp ikiyi sonra 3 ü atlayıp 4 ü mü siliyoruz?
1 i atlayarak başlıyorsak cevabı 1981 buldum. ilk adımda 1 i silerek başlarsak da 1980 buldum. ama işlem hatası yapmış olabilirim.
evet 1981 kısaca çözüm alabilirmiyiz
valla açıkçası benim yaptığım çözüm çok uzun.ilk olarak bi sayfa aldım önüme bunu 1'den 2014'e giden bir dizi gibi düşünerek başladım işleme. ilk dizi için k dizisi dedim ve her 2k yı sildim. elimde kalan diziyi 2k+1 şeklinde ifade ettim ve burada k 0dan başlayıp 1006 ya kadar gidiyor. burda önemli olan her işlemde elimizde kalan ilk terim ve son terimi belirleyebilmek. daha doğrusu 1 silinecek mi 2013 silinecek mi bunu hesaplamak. ikinci dizide k'nın tek sayı değeri aldığı her sayı silinecek. çünkü en son 2014 silindiği için 1 silinmeyecek. bu değerleri sildiğimde elimizde 4k+1 gbi bir dizi kalıyor ve k 0 dan 503 e kadar değerler alıyor. bu adımda ilk terim silinmeli çünkü bir önceki dizinin son terimi silinmedi. yani k nın çift sayı değerleri için tüm değerler silinir. elimde 8k+5 gibi bir dizi kalıyor. bu işlemleri devam ettririrsek en son 1981 sayısı kalıyor.
daha kısa bir çözümü varsa paylaşın lütfen
ÇÖZÜM ŞÖYLE OLMALI:BİR ÇEMBERİN ETRAFINA 2 NİN KUVVETİ KADAR SAYI ALDIĞINIZDA EN SONA BAŞLADIĞINIZ SAYI KALIR.ÖRNEĞİN ÇEMBERİN ETRAFINDA 3,4,5,6 SAYILARI OLSA VE 3 TEN BAŞLASANIZ EN SONA 3 KALIRDI.O HALDE 2048 TANE YANİ 2 NİN 11.KUVVETİ KADAR SAYI OLSAYDI EN SONA 1 KALIRDI. 2048 E 34 TANE SAYI KALDIĞI İÇİN 2014-34=1980 OLURDU.O HALDE İLK SAYIMIZ 1981 OLACAKTI.şeklinde de düşünebiliriz
ama sizin çözüm de yanlış değil sadece biraz uzun
Foruma üye olmana gerek yok! Facebook hesabınla yorumlarını bekliyoruz!