MatematikTutkusu.com Forumları

KOMBİNASYON kimse çözemedi daha

mcd2500 23:31 16 Eki 2012 #1
soruyu daha önce bir hocamız sordu çözümünü hala bulamadık...

Mavilim, Serhat ve Hacıyatmaz adlı yük gemileri İzmir Limanı'na sırayla 7, 13 ve 19 günde bir uğramakdadırlar.

Mavilim İzmir Limanı'nından sırayla 1 sefer X, 4 sefer Y, 2 sefer Z firmasının yükünü alır.
Serhat İzmir Limanı'nından sırayla 2 sefer X, 3 sefer Y, 5 sefer Z firmasının yükünü alır.
Hacıyatmaz İzmir Limanı'nından sırayla 3 sefer X, 1 sefer Y, 1 sefer Z firmasının yükünü alır.

Mavilim gemisinin ahçısı mürettebatına 4 günde bir bulgur, 3 günde bir pilav, 7 günde bir kuru fasülye pişirmekdedir.
Serhat gemisinin ahçısı mürettebatına 2 günde bir bulgur, 4 günde bir pilav, 5 günde bir kuru fasülye pişirmekdedir.
Hacıyatmaz gemisinin ahçısı mürettebatına 3 günde bir bulgur, 7 günde bir pilav, 2 günde bir kuru fasülye pişirmekdedir.

Mavilim gemisinin ahçısı mürettebatına 4 günde bir ayran, 3 günde bir şıra, 7 günde bir kola vermekdedir.
Serhat gemisinin ahçısı mürettebatına 3 günde bir ayran, 7 günde bir şıra, 2 günde bir kola vermekdedir.
Hacıyatmaz gemisinin ahçısı mürettebatına 5 günde bir ayran, 2 günde bir şıra, 3 günde bir kola vermekdedir.

22 mart 2012 tarihinde Mavilim gemisi İzmir Liman'ından X firmasının yükünü aldığında ahçısı mürettebatına bulgur ve ayran vermiştir.
22 mart 2012 tarihinde Serhat gemisi İzmir Liman'ından Z firmasının yükünü aldığında ahçısı mürettebatına kuru fasülye ve şıra vermiştir.
22 mart 2012 tarihinde Hacıyatmaz gemisi İzmir Liman'ından Y firmasının yükünü aldığında ahçısı mürettebatına pilav ve kola vermiştir.

22 mart 2012 tahinde yaşanan bu 3 olay ilk olarak hangi tarihde tekrarlanır?

MatematikciFM - ait kullanıcı resmi (Avatar) MatematikciFM 06:18 17 Eki 2012 #2
Öncelikle bu bir kombinasyon değil, EKOK ve mod sorusu olması lazım.

Bence sorunun en zor yeri (zorun da zoru) Serhat gemisinin 5 sefer arka arkaya Z firmasının yükünü alması

Ayrıca, soruda eksik var.

Bahsettiği günde, Z firmasının kaçıncı sefer Z firmasının yükünü aldığını söylemesi gerekirdi.

Çözümde, 1. sefer aldığını kabul ederek çözülebilir.

Serhat gemisinin , 5 sefer arka arkaya Z firmasının yükünü almasını devre dışı bırakıp önce, 2 sefer X, 3 sefer Y ve "1" sefer Z firmasının yükünü aldığını kabul ederek çözmeye çalıştım ve 04.11.4011 tarihini buldum.

paradoks12 - ait kullanıcı resmi (Avatar) paradoks12 12:07 17 Eki 2012 #3
Ayrıca, soruda eksik var.

Bahsettiği günde, Z firmasının kaçıncı sefer Z firmasının yükünü aldığını söylemesi gerekirdi.
hocama katılıyorum ve bu durum sadece z firması ile alakalı değil yemekler ve içecekler için de geçerli çünkü verilen tarihde personel kaçıncı kez pilav yada kaçıncı kez ayran verilmiş belli değil dolayısıyla farklı olasılıklar işin içine girer ve her durum içinde faklı bir tarih bulunubilir. (soru baya uzun olmasına rağmen bence kriterler tam olarak açıklanamamış)

MatematikciFM - ait kullanıcı resmi (Avatar) MatematikciFM 15:04 17 Eki 2012 #4
hocama katılıyorum ve bu durum sadece z firması ile alakalı değil yemekler ve içecekler için de geçerli çünkü verilen tarihde personel kaçıncı kez pilav yada kaçıncı kez ayran verilmiş belli değil dolayısıyla farklı olasılıklar işin içine girer ve her durum içinde faklı bir tarih bulunubilir. (soru baya uzun olmasına rağmen bence kriterler tam olarak açıklanamamış)
Öğretmenim nerelerdesiniz siz ?
Özlettiniz kendinizi
Afiyettesinizdir İnşallah

gereksizyorumcu - ait kullanıcı resmi (Avatar) gereksizyorumcu 15:58 17 Eki 2012 #5
Öğretmenim nerelerdesiniz siz ?
Özlettiniz kendinizi
Afiyettesinizdir İnşallah
evet hocam bikaç kez kulaklarınızı çınlattık galiba.

soruya gelirsek bende de var hiçkimsenin çözmeyi başaramadığı sorular.
(123456)^(654321) sayısının sondan bir milyonuncu basamağı nedir?

bu gibi sorular genelde cevaplanmak için değil "al sen şununla uğraş benim ufak bi işim var" mantığında, çözene ne katacağı tartışma konusu olan zaten çözülemesin diye sorulmuş genel olarak da matematikle pek haşır neşir olmamış insanlar tarafından benzeri olduğunu düşündükleri güzel sorulara bakılarak üretilmiş boş beleş zaman kaybı sorulardır.

not: yukarıdaki soruya kombinasyon prensipleri dahilinde hoş ve vakit bir çözüm bulunursa soruyu üretenden özür de dilerim.

benim sorduğum sorunun cevabı 5, inanmayan çözebilir

MatematikciFM - ait kullanıcı resmi (Avatar) MatematikciFM 16:15 17 Eki 2012 #6
evet hocam bikaç kez kulaklarınızı çınlattık galiba.

soruya gelirsek bende de var hiçkimsenin çözmeyi başaramadığı sorular.
(123456)^(654321) sayısının sondan bir milyonuncu basamağı nedir?

bu gibi sorular genelde cevaplanmak için değil "al sen şununla uğraş benim ufak bi işim var" mantığında, çözene ne katacağı tartışma konusu olan zaten çözülemesin diye sorulmuş genel olarak da matematikle pek haşır neşir olmamış insanlar tarafından benzeri olduğunu düşündükleri güzel sorulara bakılarak üretilmiş boş beleş zaman kaybı sorulardır.

not: yukarıdaki soruya kombinasyon prensipleri dahilinde hoş ve vakit bir çözüm bulunursa soruyu üretenden özür de dilerim.

benim sorduğum sorunun cevabı 5, inanmayan çözebilir
Sizin bu deyişiniz, Nasrettin Hocanın , " Dünyanın merkezi ayağımın altıdır, inanmayan ölçsün" demesine benzedi

mcd2500 23:28 17 Eki 2012 #7
https://www.matematiktutkusu.com/for...mbinasyon.html (kombinasyon) sorunun orjinali ve soruyu soran hoca burda...ben kendisine ulaşamadım kombinasyon adı altında soruyu sormuş...kendisine ulaşabilirseniz belki bir çözüm yolu söyler

mcd2500 23:32 17 Eki 2012 #8
çözüm metodunuzu gönderebilirseniz sevinirim...

gereksizyorumcu - ait kullanıcı resmi (Avatar) gereksizyorumcu 23:36 17 Eki 2012 #9
yeterince kırıcı olduğumu düşünmüştüm ama gerekirse daha da ileri gidebilirim

Üst Forum
Anasayfa
Yukarı Standart Görünüm