3,1415962535 16:00 21 Eki 2010 #1
misafir 52 kağıttan oluşan bir iskambil destesinden rasgele tamamı kapalı 5 tane kağıt seçer ve asistanınıza verir.
asistanınız bu 5 kağıdın tamamını görüp; önceden ikinizin belirlemiş olduğunuz kurallarla asistanınızın belirlediği 4 kağıdı size sırayla açar ve sizde sadece bu 4 kağıdın sıralanmasıyla misafir seçtiği 5. kağıdı bulursunuz.
bu gösteride asistanınızla sizin uyguladığınız kural nedir?
not: sadece 4 kağıdın sıralanmasıyla 5. kağıdı bulmalısınız.
asistanınızın size mimik hareketleriyle
vb. şekilde kopya vermesi yasaktır.
gereksizyorumcu 17:29 21 Eki 2010 #2
Hmm çok güzel bir soruymuş
Önceden de gömediğim için kendi çapımda çözümümü yazmakta sakınca görmüyorum (inş. doğrudur)
Öncelikle 5 kağıt seçildiğinden güvercin yuvası prensibine göre en az 2 tane aynı olanı olmak zorundadır. İşte asistanımızın dışarıda bırakacağı kağıt bunlardan biri olacaktır.
Her kağıda 1 den 52 ye kadar değer verdiğimizde kalan 3 kağıt 3!=6 değişik şekilde sıralanabilir ve her bir sıralama bize ayrı bir bilgi verir. (buradan sonrasını yemek yiyene kadar çözememiştim , yemekten sonra çözünce ünlü atasözümüz aklıma geldi
Aynı olan 2 sınıf kağıdı ele alalım büyük olan X küçük olan da Y olsun
o zaman eğer sayıların arasında 6 dan fazla fark varsa asistan küçük olanı dışarıda bırakır, fark 6 veya daha azsa büyük olanı dışarıda bırakır ve diğer kağıdı ilk olarak açar, örneğin açtığı kağıt kupaysa biz dışaraki kağıdın da kupa olduğunu daha ilk kağıtta anladık. Şimdi kalan 3 kağıt bize 6 değişik bilgi verdiğine göre her bilgiye 1 den 6 ya kadar bir değer atarız mesela kağıtlar A,B ve C ise (A>B>C)
ABC =1
ACB =2
BAC =3
BCA =4
CAB =5
CBA =6 gibi
bu çıkan değeri ilk açılan kupanın değerin eklediğimizde dışarıda bırakılan kağıt bulunur. (eğer sonuç 13 ten çoksa sonuçtan 13 çıkarılır)
Örnek bir oyun oynayalım:
seçilen 5 kağıt
kupa kız(12) , kupa 3 , karo 7 , karo 10 ve maça 8 olsun
kupa 3 dışarı bırakılır , kupa kız ilk olarak açılır (dışardakinin kupa olduğunu anladık. Kız 12 olduğuna göre 3 elde etmek için 4 numaralı sıralamayla diğer 3 kağıdı açarsa (genelliği bozmadan maça>sinek>karo>kupa olsun o zaman A=maça8 , B=karo10 , C=karo7 olur)
yani karo10 , karo7 ve maça 8 sıralamasıyla açılırsa biz dışardaki kağıdın kupa ve kızdan 4 yukardaki kağıt olduğunu yani kupa3 olduğunu anlarız
3,1415962535 18:01 21 Eki 2010 #3
tebirkler. doğru çözüme ne denir.
3.141592653589 13:12 22 Eki 2010 #4
aynı sınıf kağıtları (örneğin: kupa 8 kupa Q ) büyük küçük olarak ayırmaya gerek yoktur.
A-2-3-4-5-6-7-8-9-10-V-Q-K dizinini bir çember çevirirsek iki eleman arasındaki en fazla 6dır.
gereksizyorumcu 13:38 22 Eki 2010 #5
Benim yolumda aynı sınıf kağıtlarda (örneğin kupa 8 ve kupa Q) büyük-küçük olarak ayırmaya gerek oluyo. Asistan kupa Q ı dışarda tutup kupa 8 den yola çıkmalıdır (ya da yanına açılan 3 kartın ifade ettiği değer ilk açılan karttan düşülecekse tersi) çünkü kızdan 8 e giderken sizin dediğiniz çember üzerinde 9 birim uzaklık vardır ve biz ancak 6 birim ileriye gidebilmekteyiz. Kısaca ben de çember üzerine diziyorum ama kartlar arasında ne taraftan uzaklık 6 veya daha altındaysa o taraftan işlem yapabilmek için küçük büyük ayrımı yapmak zorunda kalıyorum. Bize kupa 4 ve kupa Q verilseydi benim çözümüme göre asistan bu sefer kupa 4 ü dışarda bırakıp kızdan hareket etmek zorunda kalacaktı.
Diğer çözümlü sorular alttadır.