kanuni41 19:35 22 Ara 2011 #1
Cem1971 01:06 24 Ara 2011 #2
Buraya da yazayım:
Dediğim gibi çok zaman oldu. Bu saatten sonra bunları çözebilmek için ders çalışmak gerek. Bu soruları çözemek için yaşlandım.
Bu çok özel bir denklem. L
n(t) Laguerre polinomudur bu denklemin çözümü.
Tam bir çözüm veremesem de, tersinden giderek bir şeyler yazabilirim sana.
w=t
ne
-t alınırsa, dw/dt=w'(t)=((n/t)-1)w
2. ve 3. türevler için,
tw''+(t-n+1)w'+w=0
tw'''+(t-n+2)w''+2w'=0 şeklinde devam edilip (n+2). türev ile
tw
(n+2)+(t+1)w
(n+1)+(n+1)w
n=0 elde edilir. Rodrigue formülü ile,
L
n(t)=e
t.w
(n) ve w
(n)=e
-x.L
n(t) bulunur.
Not: (n) ile n. türevi kastediyorum.
Rodrigue formülü:
L
n(t)=(e
t/n!).d
n(t
ne
-t))/dt
n
kanuni41 12:33 24 Ara 2011 #3
Sayenizde bu soruyu kavrayabildim, Çok teşekkür ederim hocam. Estağfirullah siz hepimizi, cebinizden çıkarırsınız. Benim için soruyu çözmeye uğraştığınız için gerçekten çok teşekkür ederim. Biraz yüzsüzlük olacak ama diğer soruları da çözebilirsem finallerde çok rahat edeceğim.
Cem1971 13:21 24 Ara 2011 #4
Pek güzel. Ben senin sorularına daha önce de cevap yazmıştım zaten hatırlarsan.
3. soruna bir ara vakit bulup bakabilirsem bakacağım, o biraz daha kolay geldi sanki bana.
kanuni41 21:38 24 Ara 2011 #5 
Teşekkürer.
kanuni41 20:35 28 Ara 2011 #6
hala cevap gelmedi.
Serkan A. 21:03 28 Ara 2011 #7
Dikkat ederseniz forumda "üniversite matematik soruları" diye bir kategori yok. Üniversite sorularını çözecek yeterlilikte gönüllü kişi bulmak zordur. Cem bildiği kadarı esirgemiyor hiç bir zaman.
Üniversite matematik konularını hepsine hakim, soruları çözebilecek yeterlilikte kişiler ancak üniversite hocaları olur. Onlarda burada gelip ücretsiz soru çözmezler takdir edersiniz ki.
korkmazserkan 21:10 28 Ara 2011 #8
yanlış hatırlamıyorsam cem hocam üniverstede öğretmenlik yapmış
Cem1971 22:47 28 Ara 2011 #9 yanlış hatırlamıyorsam cem hocam üniverstede öğretmenlik yapmış
Evet; Calculus, yâni Analiz dersi verdim. Ama dif. denklem hocası değilim. Bu "Uygulamalı Matematik" dalının konusu, yâni özel hocası var bu dersin, bu alanda "doktora" yapmış v.s.
Dif denklem çözerim de hepsini değil. Bilmem anlatabildin mi?.. Matematik bölümlerinde bile herkes her şeyi çözemez. Herkesin ilgilendiği bir dal vardır. Hepsinden bir takım şeyler bilirler tabiî ama ders vermek başka bir şey. Meselâ; bir Soyut Cebir hocası "dif denklem" dersine girmez. Girdiğini göremezsiniz.
Bu çerçevede daha önce de söyledim; ders çalışmak gerek bu sorulara cevap verebilmek için ve bende bulunan kitap yeterli gelmedi bana. Başka bir kitap bulabilirsem bakacağım. Söylediğim budur Kanuni.
korkmazserkan 23:14 28 Ara 2011 #10
hayır hoca estağfirullah ben sizi eleştirmedim sadece üniversitede hocalık yaptığınızı söyledim
Diğer çözümlü sorular alttadır.