MatematikTutkusu.com Forumları

üniversite olasılık sorusu (sürekli dağılım)

axncyber 12:02 08 Ağu 2011 #1
a)a ve b lambalarının ömrü birbirinden bağımsız ve lambda kadardır.
a ve b lambalarının 2lambda süreden fazla çalışma olasılığı nedir?

b)b lambasının a lambasından 1 lambda kadar daha fazla çalışma olasılığı nedir

Merhaba arkadaşlar tek ders sınavında sorulması muhtemel bir soru. mezun olmam için gerekiyor.

gereksizyorumcu - ait kullanıcı resmi (Avatar) gereksizyorumcu 21:44 08 Ağu 2011 #2
a) bu kısmı hatırlıyorum , eğer lambaların ömürlerini exponential distribution ile modellersek 2 tane lambanın ömürleri Erlang-2 dağılımı gösterir.
bize ortalama ömür m=lambda verilmiş

yani wikiden erlangın cumilative distributionına bakarsak
Erlang distribution - Wikipedia, the free encyclopedia
burada F(2lambda,2,1/lambda) değerini hesaplamalıyız. (bize ortalama ömür lambdaverilmiş , linkteki lambda ile onu karıştırmamalıyız çünkü linkteki (1/ortalama ömür) olarak hesaplanan değerdir)

P=1-(e-2.20/0!+e-2.21/1!)
=1-3.e-2
burada 2lambdadan önce 2 tane lambanın patlamasını bulmuş luyoruz bunu 1 den çıkarırsak aranan sonucu yani 3.e-2 yi , 2 lambanın 2 lambdadan uzun süre gitmesi olarak buluruz.

b) bu hangi dağılımla açıklanıyor şu an hiç hatırlamıyorum ama iftardan sonra buna az bişey baksam bulurum heralde, bulduğumda da buraya yazmaya çalışırım

gereksizyorumcu - ait kullanıcı resmi (Avatar) gereksizyorumcu 22:36 08 Ağu 2011 #3
b) bunu da buldum ama tam yapabilecek miyim bilmiyorum
bu da Laplace distribution oluyormuş.

hesaplamamız gereken

F(lambda) , linkte verilenlere göre de b=1/(1/lambda)=lambda , µ=0 alınmalı diye anlıyorum.

bunu da x>µ olduğundan
1-(1/2).e-(lambda-0)/lambda=1-e-1/2
olur tabi bu da lmbdadan az fark olmasını içerdiğinden bunu da 1 den çıkartırız
sonuç e-1/2 olur diye düşüüyoum ama bu konuları unuttuğum ve hakim olmadığım için de çok emin olamıyorum.

axncyber 03:34 14 Ağu 2011 #4
Cevaplarınız için çok teşekkür ederim. İyi çalışmalar

Üst Forum
Anasayfa
Yukarı Standart Görünüm