Şekilde AB çaplı yarım çember görülmektedir. [CD] ve [CE] çembere D ve E noktalarında teğettir. F noktası [BD] ile [AE] nin kesim noktası olmak üzere [CG] ile [AB] arasındaki ilişkiyi bulunuz.
Alp soruda bir arıza olmasın?
çünkü çap sabitken CG yi istediğimiz kadar uzatabiliriz , sonuçta bir çembere istediğimiz uzaklıktan 2 tane teğet çizebiliriz C noktası da ne kadar uzağa taşınırsa CG o kadar büyümüş olur. yani CG yi salt AB cinsinden ifade etmek mümkün değildir.
şekle bakınca sanki CF ile CE soruluyor gibi (gri çizgiler çizilmiş) onlar da tam bakmadım ama C merkezli çemberin yarıçapı oluyorlar gibi doğal olarak da her zaman eşit büyüklükteler. eğer sorulan buysa buna bakabiliriz.
mcqueen hocam sizden özür diliyorum gereksizyorumcu hocam dediğiniz gibi uzunluk olarak ele aldığımızda bu soru hatalı oluyor. Ben ilk baktığımda açı olarak bir sonuça varamayacağımızı düşünmüştüm ama şimdi kontrol ettim açı olarak ilişki isteniyor. Hatta [CG] nin [AB] ye dik olduğunu bulmamızı istiyor bizden soru.
ilk önce C merkezli ve D ile E den geçn çemberi çizeriz . DE yayının ölçüsü (büyük olan kısım) 2.(a+b) olduğundan bu yayı a+b ölçüsüyle gören her nokta bu çemberin üzerinde olacaktır. <DFE=a+b olduğuna göre o da çemberin üzerindedir.
1. kısmı anladım , teşekkür ederim ama kusura bakmayın, ben bu F nin çizilen çember üzerinde niye olması gerektiğini hala anlayabilmiş değilim, göremediğim bir şey var mutlaka, neyi göremediğimi de bulamıyorum. Bunu biraz daha açarsanız sevinirim.