MatematikTutkusu.com Forumları

Bir geometri sorusu

Serkan A. - ait kullanıcı resmi (Avatar) Serkan A. 01:08 10 Kas 2010 #1
kare sorusu
Şekilde görüldüğü gibi birim kare kenarlarından birine paralel bir kesme işlemiyle 2 dikdörtgene parçalanıyor. Parçalardan birisi diğerinin üzerine tüm köşeleri kenarlarına değecek şekilde yerleştirilebiliyorsa bu dikdörtgenin kısa kenarı, x nedir?

kontdragon333 - ait kullanıcı resmi (Avatar) kontdragon333 16:30 12 Kas 2010 #2
Burda iki küçük dik üçgen uzun kenarı x'e eşit. İki büyük dik üçgen uzun kenarı 1'e eşit var. Bu büyük ve küçük dik üçgenler benzer üçgenlerdir. Bunar göre; küçük dik üçgenin yatay kenarına y diyelim, dikey kenarınada z diyelim. Büyük dik üçgen kenarları ise; yatay olan (1-x-y)'dir, dikey olan (1-z)dir. Buna göre bu iki üçgenin benzerliklerinden şu eşitlikler elde edilir;
z/y=(1-z)/(1-x-y), x/z=1/(1-x-y) ve y/x=(1-z)/1 Bunlardan da x=y/(1-z) (1-x-y)=z/x=z(1-z)/y bulunur. Karenin alanı=1*1=1'dir, aynı zamanda kare alanı=1=z.y+(1-z).(1-x-y)+2x dir. Burdan da x=(y+z-2zy)/(z+1) bulunur. x=y/(1-z)=(y+z-2yz)/(z+1) eşitliğinden y=(1-z)/(2(2-z)) bulunur. x=y/(1-z) de yerine konursa; x=1/(2(2-z)) bulunur. Burdan; x+y=x=1/(2(2-z))+(1-z)/(2(2-z))=1/2 bulunur.
x+y=1/2 olduğuna göre dik üçgende pisagor teoremi uygulanırsa, 1^2=(1-z)^2+(1-x-y)^2 den z=0,134(yaklaşık) bulunur. x=1/(2(2-z)) den de x=0,2679 (yaklaşık) bulunur.

gereksizyorumcu - ait kullanıcı resmi (Avatar) gereksizyorumcu 17:25 12 Kas 2010 #3
evet yaklaşık 0,2679 cevabı doğru fakat neden tam sonuç bulmuyoruz?
2. dereceden bir denklemin kökünü neden numerik olarak hesaplamaya çalışıyoruz, (2-kök3) deyip bıraksak

gereksizyorumcu - ait kullanıcı resmi (Avatar) gereksizyorumcu 17:36 12 Kas 2010 #4
kontdragon arkadaşımızla çözümlerimiz aynı olmasına rağmen şekil de içerdiği için çözümün resim halini ekliyorum.

dogacel - ait kullanıcı resmi (Avatar) dogacel 21:14 12 Kas 2010 #5
Bana yardımcı olabilecek var mı? Bu konuları merak ediyorumda.

gereksizyorumcu - ait kullanıcı resmi (Avatar) gereksizyorumcu 23:46 12 Kas 2010 #6
Bana yardımcı olabilecek var mı? Bu konuları merak ediyorumda.
'Bu konu' derken galiba geometriyi ya da en iyimser ihtimalle trigonometriyi kastediyorsun ki bu alanda binlerce kitap yazılmış. Bu kadar genel olmak yerine daha özel ve altkonulara yönelik yardım talebinde bulunursan elimizden geleni yaparız.

dogacel - ait kullanıcı resmi (Avatar) dogacel 13:06 13 Kas 2010 #7
Trigonometre konusuna giriş yapmak istiyorum.

Diğer çözümlü sorular alttadır.
Kare ile ilgili Sorular
Tüm Etiketler

Üst Forum
Anasayfa
Yukarı Standart Görünüm