MatematikTutkusu.com Forumları

uzayda kesişen doğrular

tns 12:50 31 May 2013 #1
uzayda kesişen iki doğruya teğet ve yarıçapı bilinen küre denklemi nasıl yazılır.?
Şimdiden teşekkürler.

gereksizyorumcu - ait kullanıcı resmi (Avatar) gereksizyorumcu 14:36 31 May 2013 #2
böyle tek bir tane küre yoktur.
ellerinizi manşet alır şekilde tutup (kesişen iki doğru) yarıçapı belli bir topu dirseklerinizden ellerine doğru istediğiniz bir noktaya koyabilirsiniz, yani sonsuz tane pozisyon vardır.
belki küre merkezinin doğruların açıortayı üzerinde olması kastediliyor olabilir o zaman da kesişim noktasına göre simetrik iki tane merkez bulunmuş olur.
soruya biraz daha açıklama getirilmeli.

gereksizyorumcu - ait kullanıcı resmi (Avatar) gereksizyorumcu 14:38 31 May 2013 #3
yazı boyutunda bir sıkıntı var galiba , telefondan kaynaklanmış olabilir
kusura bakmayınız.

tns 18:53 31 May 2013 #4
evet efendim tek bir tane değil sonsuz tane küre yazılabilrmiş. bu benim final sınavımda çıkacak bir soru, hocamız yalnızca doğruların , denklemlerini ve bir kürenin yarıçapını vericekmiş.

gereksizyorumcu - ait kullanıcı resmi (Avatar) gereksizyorumcu 19:49 31 May 2013 #5
evet efendim tek bir tane değil sonsuz tane küre yazılabilrmiş. bu benim final sınavımda çıkacak bir soru, hocamız yalnızca doğruların , denklemlerini ve bir kürenin yarıçapını vericekmiş.
o zaman şöyle yapalım,
kesişim noktasını orijine taşıyalım , doğruların bulunduğu düzlemi XZ düzlemi olarak görelim, ayrıca doğruların oluşturduğu açının açıortayını da X eksenine çakıştıralım
kürelerin merkezleri XY ekseninde hareket edecektir

(0,r) den başlar
x eksenindeki x birimlik ilerlemeyle , şekil çizilirse aradaki açı 2a iken
merkezin izdüşümünün doğrulara uzaklığı x.sina olur
merkezin doğrulara uzaklığı da r olacağından
merkezin y koordinatı √(r²-x².sin²a) olur
yani merkez (x,√(r²-x².sin²a)) koordinatına sahiptir
dikkat edilirse bunun bir elips olduğu görülür
sonuç olarak kürelerin merkezleri doğruların düzlemine dik, merkezi kesişim noktası, eksen uzunlukları r ve r/sina olan bir elips oluşturur.

tns 20:24 31 May 2013 #6
çok teşekkür ederim. bu şekilde kesin çözüme ulaşabilirim değil mi?

Üst Forum
Anasayfa
Yukarı Standart Görünüm