matsever63 20:29 07 Tem 2014 #1
a,b,c sayıları sırasıyla 3,4,5 ile orantılı ise.....
böyle sorularda a/3=b/4=c/5 yapıyoruz amma bunların eşitliğini nerden çıkarıyoruz?
tamam yukarıda doğru orantıları kurduk işte a/3,b/4,c/5 gibi ama bunların eşit olma mantığı nedir?
Teşekkür ediyorum..
matsever63 20:31 07 Tem 2014 #2
acaba orantı demek oranların eşitliği demek diye mi? olabilir.
svsmumcu26 22:50 07 Tem 2014 #3
Bunların eşitliğini çıkartmıyorsun.Yani 4/5 ile 8/10'un aynı olduğunu kabul etmiyoruz burada
a/b=c/d=e/f=k gibi bir k sayıya eşitliyoruz.
Buradaki orantıların mantığı budur.
matsever63 00:43 08 Tem 2014 #4
anlamadım.
hepsini yine eşitledin işte k ya
Tükenir Kalem 00:48 08 Tem 2014 #5 a,b,c sayıları sırasıyla 3,4,5 ile orantılı ise.....
böyle sorularda a/3=b/4=c/5 yapıyoruz amma bunların eşitliğini nerden çıkarıyoruz?
tamam yukarıda doğru orantıları kurduk işte a/3,b/4,c/5 gibi ama bunların eşit olma mantığı nedir?
Teşekkür ediyorum..

Bir değer başka bir değerle orantılıysa,bu orantı doğru orantıdır..Yâni ters orantı olduğu belirtilmemişse,onu doğru orantı olarak alacağız..Burada soruyu şu şekilde yazalım..
a,b,c sayıları sırasıyla 3,4,5 sayıları ile doğru orantılı ise...
Şimdi kısa bir bilgi verelim..x sayısı y sayısı ile orantılıysa (doğru orantılıysa!) bu şu demektir,x/y değeri bir k sabitine eşit..Bunu 2 sayıyla yapalım,x ve y sayısı sırasıyla t ve z sayıları ile orantılıysa x/t değeri bir k sabitine eşit,y/z değeri bir k sabitine eşittir..Buradan soruda bize verilenin x/t=y/z=k olduğunu anlıyoruz..Ama eğer gerekli değilse k sabitini yazmayız ve fazlalık olmaz..
Aynı şekilde x sayısı t sayısı ile ters orantılıysa,x.t=k olacaktır..x,y sayıları sırasıyla t,z sayıları ile ters orantılıysa x.t=y.z=k olacaktır..
Sanırım anlaşıldı ? Kitaplarda ezber olarak bunların mantığı anlatılmadığı için kafan karışmış olabilir,bu kadar basit işte
matsever63 01:00 08 Tem 2014 #6 Bir değer başka bir değerle orantılıysa,bu orantı doğru orantıdır..Yâni ters orantı olduğu belirtilmemişse,onu doğru orantı olarak alacağız..Burada soruyu şu şekilde yazalım..
a,b,c sayıları sırasıyla 3,4,5 sayıları ile doğru orantılı ise...
Şimdi kısa bir bilgi verelim..x sayısı y sayısı ile orantılıysa (doğru orantılıysa!) bu şu demektir,x/y değeri bir k sabitine eşit..Bunu 2 sayıyla yapalım,x ve y sayısı sırasıyla t ve z sayıları ile orantılıysa x/t değeri bir k sabitine eşit,y/z değeri bir k sabitine eşittir..Buradan soruda bize verilenin x/t=y/z=k olduğunu anlıyoruz..Ama eğer gerekli değilse k sabitini yazmayız ve fazlalık olmaz..
Aynı şekilde x sayısı t sayısı ile ters orantılıysa,x.t=k olacaktır..x,y sayıları sırasıyla t,z sayıları ile ters orantılıysa x.t=y.z=k olacaktır..
Sanırım anlaşıldı ? Kitaplarda ezber olarak bunların mantığı anlatılmadığı için kafan karışmış olabilir,bu kadar basit işte

sağolun arkadaşlar,bir de en az iki oranın eşitliğidir orantı zaten.
svsmumcu26 01:01 08 Tem 2014 #7
3/5=6/10
12/10=6/10
Bak yine aynı sayıya eşitledim.
matsever63 01:31 08 Tem 2014 #8
12/10=6/10 mu? yapma be
svsmumcu26 01:32 08 Tem 2014 #9
Peki.
Mantığını anlatmak istemiştim.Her neyse.
gereksizyorumcu 03:33 08 Tem 2014 #10
"x sayısı 3 ile orantılıdır." dediğimizde ne kastetmiş oluyoruz?
3 arttıkça x de mi artıyor?