MatematikTutkusu.com Forumları

Kümeler Sorusu

_DmC_ 19:28 24 May 2014 #1
32 kişilik bir sınıfta , hem basketbol hem voleybol oynayanların sayısı, basketbol veya voleyboldan en çok birini oynayanların sayısından 4 eksiktir.Bu sınıfta basketbol oynamayanların sayısı 10 ve voleybol oynamayanların sayısı 12 olduğuna göre bu sporlardan hiçbirini yapmayanların sayısını bulunuz. ( cevabı yazmıyor kitapta)

yardımcı olursanız sevinirim.

svsmumcu26 - ait kullanıcı resmi (Avatar) svsmumcu26 19:29 24 May 2014 #2
Vallahi yol göstersem daha iyi olacak zira tipik bir küme sorusu.
Hocam burada yapacağınız Basketbol ile ilgili bir A kümesi ve Voleybol oynayanlarla ilgili bir B kümesi çizmek daha sonra dışına da bir dikdörtgen çizip kümelerin içini ve dışını adlandırıp ortak çözüme koyacaksınız.
Bunun dışında yapılacak bir şey yok.

_DmC_ 17:08 25 May 2014 #3
Vallahi yol göstersem daha iyi olacak zira tipik bir küme sorusu.
Hocam burada yapacağınız Basketbol ile ilgili bir A kümesi ve Voleybol oynayanlarla ilgili bir B kümesi çizmek daha sonra dışına da bir dikdörtgen çizip kümelerin içini ve dışını adlandırıp ortak çözüme koyacaksınız.
Bunun dışında yapılacak bir şey yok.
gösterdigin yolu uygulamaya calistim ilgilendigin için tesekkürler.
b:basketbol v : voleybol
1)s(v-b)+s(b-v)+s(v∩b)+s(v'∩b')=32 2) s(v-b)+s(v'∪b')=10 , 3) s(b-v)+s(v'∪b')=12
2. ve 3. ifadeleri yerine yazınca 1 denklemde yerine yazınca
s(v'∪b')=4 cıkıyor sanirim böyle.

Takildiğim bi soru daha var yapamadim su anda,

s-2) A,B,C kümeleri, E evrensel kümesinin alt kümeleri olmak üzere;
s(A)+s(B) = 30 , s(A') + s(B') = 40 ve s(C)=5 ise s(C')=?

cevabı yok ama şıklar var , 20 , 25 , 30 , 35 , 40

iamdeath 00:12 26 May 2014 #4

kardeşim cevabın 4 olması lazım lakin şıklarda yok ama cevap bu şekilde çıkması lazım sağlamasıda doğru ilginç...

_DmC_ 19:44 26 May 2014 #5

kardeşim cevabın 4 olması lazım lakin şıklarda yok ama cevap bu şekilde çıkması lazım sağlamasıda doğru ilginç...
uğraşmışsın sağol ama çözmüştüm ben bi üst mesajda bu soruyu , repini atayım yinede sorduğum 2. soruyuda çözdüm yazayim çözümünü,

c-2)

taraf tarafa toplarsak

s(A)+s(A') +s(B) +s(B')=70 ise 2s(E)=70 ise s(E)=35 ise s(E)-s(C)=35-5=30=s(C')

Üst Forum
Anasayfa
Yukarı Standart Görünüm