utku_2178 20:19 02 Nis 2014 #11
ortalaması a olan b adet doğal sayı ile ortalaması c olan d adet sayı için; elimizdeki bu b+d adet sayının ortalaması nedir? bu b+d adet sayının ortalamasına x dersek, sayıların tamamının toplamı (b+d)*x şeklinde ifade edilebilir. aynı zamanda tüm toplam a*b+c*d şeklinde de ifade edilebilir. bu iki ifadeyi eşitleyelim.
(b+d)*x=a*b+c*d;
b*x+d*x=a*b+c*d olur.
b*x-a*b=c*d-d*x yazılabilir.
b(x-a)=d(c-x) yazılır.
şimdi soruya dönelim. yukardaki denklemde a=5, b=3, c=12.5 ve d=2 yazılırsa,
3(x-5)=2(12.5-x) yazılabilir. burdan x=8 bulunur.
MKE 21:01 02 Nis 2014 #12
ortalaması a olan b adet doğal sayı ile ortalaması c olan d adet sayı için; elimizdeki bu b+d adet sayının ortalaması nedir? bu b+d adet sayının ortalamasına x dersek, sayıların tamamının toplamı (b+d)*x şeklinde ifade edilebilir. aynı zamanda tüm toplam a*b+c*d şeklinde de ifade edilebilir. bu iki ifadeyi eşitleyelim.
(b+d)*x=a*b+c*d;
b*x+d*x=a*b+c*d olur.
b(x-a)=d(c-x) yazılır.
Teşekkürler
_DmC_ 23:18 02 Nis 2014 #13
(b+d)*x=a*b+c*d;
b*x+d*x=a*b+c*d olur.
b(x-a)=d(c-x) yazılır.
bunu arıyordum bende işime yaradı gerçekten kavrayamıyodum bi türlü teşekkür ederim, daha önce repledimden simdi atılmadı kaydettim atcam mutlaka hayır duamı aldın MKE sanada ayrı dua yaptım
utku_2178 23:49 02 Nis 2014 #14 bunu arıyordum bende işime yaradı gerçekten kavrayamıyodum bi türlü teşekkür ederim, daha önce repledimden simdi atılmadı kaydettim atcam mutlaka hayır duamı aldın MKE sanada ayrı dua yaptım

rica ederim

rep için yazmadım yalnız bunları amaç sadece yardımlaşmak