mustafa yağcı hocamızın şaheserinden
3. soru için bayağı uğraştım ama bulamadım merakla bekliyorum çözümü
Öyle zaîf kıl tenimi firkatinde kim
Vaslına mümkün ola yetürmek sabâ beni
Tahminleriniz nasıl bu kadar tutabiliyor bilemiyorum lakin cevap 60*
Hocam bu arada o değerleri mesela (2-x) ,(x+y-2) değerlerini filan bir denklem oluşturup x ve y'yi çekeyim gibilerinden mi düşündünüz?Zira böyle bir bakış açısı hiçbir açıortay sorusunda görmemiştim o halde 2-x yerine 3-x ve x+y-3 olsa da problem olmayacaktır? Değil mi?
ilginç hala soruyu çözen yok şu mustafa yağcının kitabını bende alayım bir bakayım ne var ne yok
orada içteğet çemberin yarıçapına genelliği bozmadan 1 dedik, alanın 1 olması için de taban 2 oluyor. geriye kalan x ve y ler değişken zaten. 2-x yerine 3-x yazılırsa alan 1 olmaz.
eğer cevap 60 sa soru hatalı demektir (soru hatalı bile olsa doğru cevabı bulabilecek atma yeteneğine bakar mısın )
yani bu kadar kişi boşa uğraşmış.
yukarısı 60 ise üçgenin alanı verilen açıortayları köşegen kabul eden dörtgenin alanına eşit oluyor ki bu üçgenin alanının 0 olması demek.
evet hocam anladım 60 ı yerine koyunca üstte kalan parçanın alanı sıfır çıkıyor 60 sağlamıyor ama sorunun hatalı olduğunu nasıl söylüyorsunuz
haklısın tabi cevabın yanlış olması sorunun yanlış olmasını gerektirmez ama geometri sorularında bu tür bir hata genelde sorunun hatalı olmasından yani inşa edilemeyecek bir yapıda olmasından kaynaklanır.
eğer yanlış bişeyler yapmıyorsam soruda verilen şekil 75º için çizilebiliyor ama bu çizim tek şekilde mi olur bakmak lazım. bugün bakmaya çalışayım , yani eğer bi cevap varsa bu 75º olmalı. bu noktadan hareket edersek soruyu daha kolay çözebiliriz sanırım.
Foruma üye olmana gerek yok! Facebook hesabınla yorumlarını bekliyoruz!