MatematikTutkusu.com Forumları

taban art

sinavkizi 22:37 04 Eki 2012 #1
x,y,z,t,p sıfırdan farklı rakamlar
x<y

((yx) tabanında z)-((xy) tabanında z)=((tp) tabanında z) ise (p+t)'nin z türünde eşiti nedir? (z-1).

ben (x-y).(x-1)=tz+p buluyorum.

Furkan61 - ait kullanıcı resmi (Avatar) Furkan61 23:27 04 Eki 2012 #2
Çözüm doğru mu, çok merak ediyorum.

Şimdi:

sinavkizi 00:07 05 Eki 2012 #3
bende bu tarz bir şey yapacağımızı "sezebildim" sadece ama tam oturtamıyorum, nedenini algılayamadım. Hala algılayamadım.

Furkan61 - ait kullanıcı resmi (Avatar) Furkan61 00:17 05 Eki 2012 #4
Benden öğretmen olmaz.

Şimdi;

biz normal çıkarmada (10luk sistemden söz ediyorum.); Misal

33-15

alt alta yazıp çözersek naparız, 3 ten 5 çıkmaz, komşuya gider 10 luk alırız yani taban kadar alırız. 10+3=13. 13 ten 5 çıkarırız. 8 bulunur.(Tabandan daimi küçük çıkar.)

şimdi 33 ün onluk basamağından bir onluk aldığımız için 2 kaldı. Daha sonra da 2 den biri çıkarırız cevap 18 bulunur.

Bunu taban aritmetiğinde uygularsak.

Şimdi soruda x<y denmiş.

Biz alt alta yazıp çıkarma yapmaya çalıştığımız zaman x ten y çıkmaz. Komşuya gideriz z(taban) kadar bir sayı alırız. Ona x i ekler öyle y den çıkarırız. Çıkan sonuç p yi verir ki p zaten tabandan küçük çıkar.

Daha sonra (yx)_z 'nin y sinden bir z lik aldık. (y-1) kaldı. Ondan da x i çıkarırsak t yi buluruz.

z+x-y=p
y-1-x=t

p+t=z-1.

Yine olmadıysa çekinme, söyle biraz daha irdeleriz. (ki çözüm yolu doğru mu onu da bilmiyoruz ya. )

sinavkizi 16:47 06 Eki 2012 #5
Benden öğretmen olmaz.

Şimdi;

biz normal çıkarmada (10luk sistemden söz ediyorum.); Misal

33-15

alt alta yazıp çözersek naparız, 3 ten 5 çıkmaz, komşuya gider 10 luk alırız yani taban kadar alırız. 10+3=13. 13 ten 5 çıkarırız. 8 bulunur.(Tabandan daimi küçük çıkar.)

şimdi 33 ün onluk basamağından bir onluk aldığımız için 2 kaldı. Daha sonra da 2 den biri çıkarırız cevap 18 bulunur.

Bunu taban aritmetiğinde uygularsak.

Şimdi soruda x<y denmiş.

Biz alt alta yazıp çıkarma yapmaya çalıştığımız zaman x ten y çıkmaz. Komşuya gideriz z(taban) kadar bir sayı alırız. Ona x i ekler öyle y den çıkarırız. Çıkan sonuç p yi verir ki p zaten tabandan küçük çıkar.

Daha sonra (yx)_z 'nin y sinden bir z lik aldık. (y-1) kaldı. Ondan da x i çıkarırsak t yi buluruz.

z+x-y=p
y-1-x=t

p+t=z-1.

Yine olmadıysa çekinme, söyle biraz daha irdeleriz. (ki çözüm yolu doğru mu onu da bilmiyoruz ya. )
Maşallah emeğine, aklına sağlık.
Mantık doğru zaten, çözüm de böyledir.

Furkan61 - ait kullanıcı resmi (Avatar) Furkan61 17:09 06 Eki 2012 #6
Rica ederim.