MatematikTutkusu.com Forumları

ygs fizik

İlk  1 2
gereksizyorumcu - ait kullanıcı resmi (Avatar) gereksizyorumcu 22:53 06 Mar 2012 #11
basit belki ama çözemedim.

1. ebatları 20-16-12 cm olan dikdörtgenler prizması şeklindeki kutuya, yarıçapı 2 cm olan küre şeklindeki bilyelerden en fazla kaç tane yerleştirilebilir?, pi=3. (120 buluyorum yalnız 60 denmiş.)
bence bu soru 3.4.5=60 denilip geçiştirilecek kadar basit değil. muhtemelen cevap 60 çıkacaktır ama olsun.

sinavkizi 00:12 07 Mar 2012 #12
Buyrun hocam.

gereksizyorumcu - ait kullanıcı resmi (Avatar) gereksizyorumcu 02:48 07 Mar 2012 #13
örnek vermek gerekirse basitlik olsun diye çapı 1 olan kürelerden kenarları 4 olan küp içine kaç tane sığar sorusu sorulsaydı
yukarıdaki mantığa göre 4.4.4=64 tane kürenin sığması gerekirdi ama içine 66 tane küre sığabildiğini görebiliyoruz
buradan bakabilirsin , kutucuğa 66 yazıp apply demen ardından da tüm kürelri yerleştirtmek için "all" a tıklaman yeterli. (r=0,2514692 yani kenarın 4 te 1 inden büyük kısaca 1 birimlik kürelerden 66 tanesi 4 birimlik bir küp içine rahatlıkla sığabiliyor)

muhtemelen bu 66 sayısı daha fazla geliştirilemiyordur ama max değer olduğunun kısa bi ispatı lduğunu da sanmıyorum

yani demek istediğim bu soru büyük sayılarda zordan öte çözümlenmemiş bir soruyken sadece şunu aşamaz bunu aşamaz , bundan kesin fazladır şundan azdır gibi sınırlar bulunmuşken birilerinin bunu Alican'a parasının yarısıyla çekirdek kalan yarısıyla da leblebi aldırması gibi öğrencilere fütursuzca sorabiliyo olması garibime gitti. ∏=3 verilmiş , indirim yapmış ayağınız alışsın

İlk  1 2