Bir hücrenin bölünmeye başlamasından itibaren , onu izleyen diğer hücre bölünmesine kadar geçen zaman aralığına Hücre Döngüsü denir.
Hücre Döngüsü , interfaz(Hazırlık Evresi) ve Mitotik Evreden oluşur.Mitotik evre , hem çekirdek bölünmesi (mitoz) hemde sitoplazma bölünmesi (sitokinez)'i kapsar.
Mitotik Evre interfaza nazaran çok kısa sürer.
İNTERFAZ
İnterfaz , bölünmüş bir hücrenin yeniden bölünmek için geçirdiği hazırlık evresidir.
Bu evre henüz bölünme durumunda olmayan bir hücrenin durumunu temsil eder.
Başlıca 3 evrede incelenir.
G₁ Evresi
sitoplazma bölünmesi ve DNA eşlenmesi (sentezi) arasındaki evredir.
Mantıken , DNA eşlenmeye başlayacağından dolayı bu evrede , Protein , Enzim ve DNA eşlenmesi maksadıyla ATP üretimi yapılacaktır.
S Evresi
Adı üstünde, sentez olarak adlandırılan bu evrede DNA Eşlenmesi , Replikasyonu yapılır.Ve DNA miktarı 2 katına çıkar.
G₂ Evresi
DNA'mız eşlendi.Artık , hücre bölünmeye yavaş yavaş yaklaşıyor.Tek yapılması gereken , ihtiyacımız olan ATP , Enzim falan üretmek.O da bu evrede yapılır.
Tüyolar
1.Bazen bir hücre Döngüyü tamamladıktan sonra tekrar bölünmek istemeyebilir.
Örneğin kemik iliğindeki bazı hücrelerin bölünüp farklılaşması sonucu oluşan akyuvarlar , bölünmeden işlemlerini yaparlar ve hayata "Bay!" derler.
2.Embriyonik Hücrelerin döngülerinde interfazın s safhası görülürken G safhaları görünmez.Bu hücreler hemen bölünürler.(Büyümezler.)
3.Olgunlaşmış sinir hücreleri ise s safhasına girmezler.Bilindiği üzere s safhası DNA replikasyon safhasıdır haliyle bu aşamaya girmeyince bölünmede olmaz tabiki.
NOT.
Allah göstermesin diyerek başlıyayım.(Kimseye göstermesin.)
Diyelim ki , siz arabanızla kamyonun altında kaldınız.
sinir sisteminiz felç oldu.İşte bu kısımdan sonra sinir hücreleri s safhasına giremeyeceğinden bölünemeyecektir de ve siz de böyle yaşamaya mahküm kalacaksınız.(Bu yüzden siz siz olun trafik kurallarına uyun.)