MatematikTutkusu.com Forumları

Bir bölme sorusu daha :)

efeccan1 - ait kullanıcı resmi (Avatar) efeccan1 02:14 02 Kas 2010 #1
bir sorum daha var cok saolun cevap için

bölünen: 68.. bölen: 2a bölüm: 2.. şeklinde gösterilmiştir verilenlere göre a aşağıdakilerden hangisi olamaz ?

a-2 b-4 c-5 d-6 e-8 şu şık olamaz derseniz neden açıklarsanız anlamak acısından daha iyi olabilir. teşekkurler

efeccan1 - ait kullanıcı resmi (Avatar) efeccan1 02:24 02 Kas 2010 #2
bunu hallettim cevabını ben paylasıyım

cevap a sıkkı olmalı

mecburen deneme yanılma yapmamız gerekiyor.

a=8 oldugunu düsünelim bölen 28 olacaktır

bu durumda 68 / 28 yaptıgında bölüm 2 ile baslayacaktır.3 yazma yada baska bir rakam yazma gibi bir durum söz konusu olmuyor.

aynı sekilde a=6 yaptıgımızda bölen 26 olacaktır

68 / 26 yaptıgımızda bölüm yine 2 ile baslayacaktır.

fakat a=2 oldugunda bölen 22 olur

68/22 yaptıgınızda bölüm 3 ile baslamak durumundadır. 3x22=66 demek istiyorum kısacası.

Serkan A. - ait kullanıcı resmi (Avatar) Serkan A. 02:34 02 Kas 2010 #3
teşekkürler

gereksizyorumcu - ait kullanıcı resmi (Avatar) gereksizyorumcu 09:11 02 Kas 2010 #4
deneme yanılma tabi ki bir yol ama bir de çözüm olsun

bölünen/bölüm=bölen olduğuna göre

bölen şu aralıkta olmalıdır
(bölünenin en küçük değeri/bölümün en küçük değeri) < bölen < (bölünenin en büyük değeri)/(bölümün en küçük değeri)
(6800/299)<bölen<(6899/200)
22,74<2a<34,5

sonuçta 2<a<10 diyebiliriz.

not: test sorularında aşağıdakilerden hangisi olamaz? , aşağıdakilerden hangisinden büyüktür? , aşağıdakilerden hangisine bölünmez? tarzı şıkların sorunun cevabında direkt etkin olduğu soru cümleleri varsa cevap genelde
-en büyük veya en büyük şık
-diğer şıklara bölünen şık (bölünmez diye soruyorsa 12 ye bölünen 6 ya doğal olarak bölüneceğinden 6 cevabı olamaz)
-diğerlerinden farklı olduğu göze çarpan şık (bu durum için örnek soru görürsem not ederim)
olur.

yani çok zorda kaldığınızda (hiçbir öğretmen bunu tavsiye etmez ki zaten ben de öğretmen değilim )
cevabı bulamıyorsak bu hususları göz önünde bulundurup şıkları elemeli ve kalan şıklar arasından birisini rastgele işaretlemelisiniz.
bu sorunun özelinde ben çözüm hakkında fikir sahibi olmasaydım, a-2 veya e-8 seçeneklerinden birini işaretlerdim.

Diğer çözümlü sorular alttadır.
Kpss Bölme Soruları
Tüm Etiketler

Üst Forum
Anasayfa
Yukarı Standart Görünüm