MatematikTutkusu.com Forumları

çözemediğim test soruları

1 2 Son
cakabey 11:10 20 Şub 2012 #1
Merhaba, ben kpss ye hazırlanıyorum. Test kitabımdaki çözemediğim sorular bunlar. Böyle güzel bir site hazırlayıp insanlara yardımcı olduğunuz için çok teşekkür ederim.

1) a,b,c doğal sayılar olmak üzere,

a³.b²=(c+2)! olduğuna göre aşağıdakilerden hangisi daima doğrudur?

a) a tektik
b) a+c tektir
c) c+a.b çifttir
d) b.c-4 tektir
e) (a-2).(b+4) çifttir

2) x,y,z birer prozitif tamsayı olmak üzere,

x+5y=z³+7z-7 eşitliğine göre aşağıdakilerden hangisi kesinlikle doğrudur?
(cevap: x+y tek sayıdır.)

3)
(2a-3)!
(2a-4)!
≤3 eşitsizliğini sağlayan a nın kaç farklı doğal sayı değeri vardır?
(cevap:2)

4)270 sayısının 10 un katı olan kaç tane tam böleni vardır?
(cevap:8)

5) 45 den küçük ve 45 ile aralarında asal kaç tane pozitif tam sayı vardır?
(cevap:24)

teşekkürler..

Sosyal_Bilimci 11:28 20 Şub 2012 #2
3)
(2a-3)!
(2a-4)!
≤3 eşitsizliğini sağlayan a nın kaç farklı doğal sayı değeri vardır?
(cevap:2)
(2a-3).2a-4)! /(2a-4)!=(2a-3)
(2a-3)≤3
2a≤6
a≤3
a=3 ve 2 değerlerini alır.1 alamaz (2a-4)! ifadesinde a yerine 1 yazarsak, -2! olur. Eksi faktöriyel olamayacağı için sadece 2 ve 3 değerlerini alır.
diye düşünüyorum

Sosyal_Bilimci 11:33 20 Şub 2012 #3
2) x,y,z birer prozitif tamsayı olmak üzere,
x+5y=z³+7z-7 eşitliğine göre aşağıdakilerden hangisi kesinlikle doğrudur?
(cevap: x+y tek sayıdır.)
z³+7z ifadesinde z ister tek sayı olsun, ister çift sayı olsun z³+7z çift sayı olur.7 de tek sayı olduğuna göre, çift sayı-tek sayı=tek sayı olduğu için eşitliğin sağ tarafı tek sayı olur.
O halde, x+5y de tek sayı olmalıdır.
x çift ise, y tek sayı olmalıdır.
y çift ise, x tek sayı olmaldır.
diğer türlü sonuç çift sayı çıkar.
o halde, x+y, tek sayı olmalıdır.

gereksizyorumcu - ait kullanıcı resmi (Avatar) gereksizyorumcu 12:53 20 Şub 2012 #4
1. soruda sorun var sanırım , düzeltilirse yardımcı olan çıkacaktır.

4.
270 in 10 un katı olan bölenleri k sayısı 27 yi bölmek üzere 10k şeklindedir.
27=3³ olduğundan 3+1=4 tane pozitif k seçilebilir. bi de bunların negatifleri var toplam 8 tane.

5.
45=3².5 olduğundan cevap (3-1).3.(5-1)=24 olur.

esas olarak yaptığımız 45 sayısını tüm asal çarpanlarına birer kez bölüp her asal çarpanının 1 eksiği ile çarpmak 45.2.4/(3.5) gibi. bunun açıklaması pek gerekli değil sanırım ama istenirse forumda arama yaparsanız bulabilirsiniz

cakabey 13:25 20 Şub 2012 #5
evet 1. soruda eşitliği yazmamışım, düzelttim şimdi. yardımcı olan herkese teşekkür ederim.

gereksizyorumcu - ait kullanıcı resmi (Avatar) gereksizyorumcu 13:47 20 Şub 2012 #6
Bu sefer de seçenekte sorun var gibi. Cevap bi öneme içermiyor ki doğru veya yanlış olsun

tüm seçenekleri yazarsanız daha iyi olacaktır

cakabey 16:44 20 Şub 2012 #7
düzelttim seçenekleri tekrar bakabilir misiniz? yanlışlık için kusura bakmayın.

gereksizyorumcu - ait kullanıcı resmi (Avatar) gereksizyorumcu 18:36 20 Şub 2012 #8
düzelttim seçenekleri tekrar bakabilir misiniz? yanlışlık için kusura bakmayın.
önemli değil, olur böyle şeyler

önce bizden istediği çözümü yapalım.
c doğal sayı olduğu için sağ taraf 1! den büyük bir faktöriyel olacağından çift sayıdır.
sol taraf da çift olmalıdır bu da a veya b den en az birisinin (ikisi de olabilir) çift olmasını gerektirir. seçenekler incelendiğinde sadece sonuncunun her zaman doğru olduğu gözüküyor. diğer seçeneklerin doğru veya yanlış olduğu durumlar üretilebiliyor.

şimdi itiraz ettiğim noktaya gelelim (burası sizin sınava hazırlık sürecinizi etkilemiyor)
kitap yazmak, soru hazırlamak bu kadar ayağa düşmemeli. madem herkes herşeyi yapabiliyor Ajdar neden linç edildi? böyle bir denklemin doğal sayılarda çözümü olmadığını sağ taraftaki +2 yı çıkardığımızda da çözümü varsa bile az sayıda olacağını göremeyen birisi kendine başka kariyer bakmalı. belki sert oldu ama öyle, bazı hatalar kabul edilemez.

cakabey 19:17 20 Şub 2012 #9
elinize sağlık teşekkürler

metoboy 18:06 19 Tem 2013 #10
merhaba arkadaşlar bu soruyu ayrıntılı bir şekilde yanıtlar mısınız?|x+6|+|x-3|=15 eşitsizliğini sağlayan x değerlerinin çarpımı kaçtır?
A)-54 B)-27 C)0 D)18 E)27

1 2 Son
Üst Forum
Anasayfa
Yukarı Standart Görünüm