1. Soruda x ve y ifadelerini taraf tarafa topladiginda -2 oluyor.
Diger soruda da carpani x olan ifadeyi esitligin diger tarafindaki carpani x olan ifadeye esitledim a+b toplami 3 e esit oldu. Sag tarafta baska ifade kalmadi ama sol tarafta 2a-b ifadesi var yani bu ifade sifir olmali
1. Soruda x ve y ifadelerini taraf tarafa topladiginda -2 oluyor.
Diger soruda da carpani x olan ifadeyi esitligin diger tarafindaki carpani x olan ifadeye esitledim a+b toplami 3 e esit oldu. Sag tarafta baska ifade kalmadi ama sol tarafta 2a-b ifadesi var yani bu ifade sifir olmali
2. soru ile ilgili söylediğiniz şeyi bilmiyordum , çok ilginç ,
örneğin
2x + 5 = 4y + zx dersem mesela zx=2x ve z=2 , 4y=5 y=5/4olur, bu şekilde değil mi? x li y li veya herhangibir bilinmez ifadeli rakam her iki tarfta varsa birbirine eşitleniyor kalanlarda birbirine eşitlenir, bu işlemi yaparken dikkat etmem gereken bir husus var mı?
2. soru ile ilgili söylediğiniz şeyi bilmiyordum , çok ilginç ,
örneğin
2x + 5 = 4y + zx dersem mesela zx=2x ve z=2 , 4y=5 y=5/4olur, bu şekilde değil mi? x li y li veya herhangibir bilinmez ifadeli rakam her iki tarfta varsa birbirine eşitleniyor kalanlarda birbirine eşitlenir, bu işlemi yaparken dikkat etmem gereken bir husus var mı?
Aynen öyle, biz bunu genelde polinom sorularını çözmek için kullanıyoruz.
dikkat etmen gereken tek şey şu olabilir dediğin gibi zx+4+cx+z =5+3x olsun
sol tarafta ayrı ayrı x ve y parantezine alırsın x(z+c)+(4+z)=5+3x yazarsak
z+c=3, 4+z=5 olur. Yani direk burada zx =5x demezsin çünkü sol tarafta x'li olan bir de cx ifadesi var onu da düşünmen lazım