Kitap inceleme bölümü açılışı sebebiyle bu güzel kitabın incelemesini yapacağım. Ne zamandır bu kitabın incelemesini yapmak istiyordum.
Mustafa Yağcı my matematik 1
Kitap konu anlatım. Ortalama 560-580 sayfa arasında.(kitap bende var ama son sayfaları parçalandığı için net bir sayı veremiyorum) Üsttek linkini verdim. örnek sayfalara bakabilirsiniz.
Matematik konuları ise genel olarak ygs konuları ama mantık ve permütasyon-kombinasyon-olasılık bu kitapta yer almıyor. Ek olarak Polinom,çarpanlara ayırma ve özdeşliklerden bahsediyor son sayfada.
Şimdi kitabın özellikleri verdiğime göre sıra iyi ve kötü yanlarında.
My serisinde permütasyon-kombinasyon-olasılıpı anlatıyor (my matematik 2) ama 3 kitabında da mantık konusunu anlatmıyor. Bu bana göre büyük bir eksik. başka kaynağa ihtiyaç durmadan matematik konuları bitirmek pek mümkün değil. mantık konusunu internetten de bulursunuz ama insan bu kitapta olmasını da istemiyor değil.
Kitap genel olarak karşılıklı konuşma şeklinde yazılmış. Yani sanki karşınızda hoca varmış gibi. Ve o hoca anlamadığını sezip değişik yollardan anlatıyor. Bu yönü oldukca iyi. Çok değişik örneklerle anlatmaya çalışıyor konuyu.
Bir diğer sevdiğim yönü birkaç konu hariç açıklanmış örnekleri var. Normalde konu anlatımlı kitapların bir kısmında direk çözümü verir anlatmaz veya birkaç soruyu anlatır. Ama bu kitapta çözümlü örneklerin çoğu çok iyi açıklanmış. Dikkat edin tümü değil. Çünkü bazı örneklerde tembellik mi yapmışyoksa herşeyi kendi üstlenmek istememiş ve öğrencininde düşünmesini istediği için mi bilmiyorum direk çözümü verdiği sorularda var ama çok değil. Her konuda ya 1 yada 2 soruda yapmış.
Kitabın konu anlatımından sonra "alıştırma soruları" şeklinde soru bölümü var. burada hemen hemen her sayfada 10 soru var. Bunlar kolaydan zora doğru gidiyor. Her soruda zorluk derecesi bir tık artıyor. Şu anda kullandığım konu anlatım kitapları olarak en az hata bu kitapta çıktı. Ya 1 ya da 2 soruda hata vardı. Umarım yeni basımda bu yanlışlar giderilir.
Kitaptaki sorular -ki özellikle alıştırma sorularının sonlarına doğru- insanı bir tuhaf ediyor. Sanki soru hatalı gibi geliyor ama küçük bir detayı kaçırdığım için yanlış çözdüğümü farkediyorum. Bu yönü ile güzel.
Kitabın bir diğer güzel noktası konuları ele alışı. Genelde konunun mantığını anlatmaya çalışıyor. Formül verecekse genelde kanıtını yapıp öyle veriyor. Veya kanıtı bizim yapmamızı istiyor.
Ve buradan kitabın kötü özelliğine geçmek istiyorum. Bizden kanıt istiyor. Kötü olan burası değil kötü olan bunun sonuçu. Kitap topu bize atıyor ve gidiyor. Kanıtı sen yap diyor. Tamam da ya yapamazsa? Mustafa Yağcı bunu düşünmemiş veya atlamış. Bana kalırsa kitabın son sayfalarında istenilen kanıtlar verilmeliydi. Böylece kanıtı yapacayan oradan bakabilirdi veya yardım alabilirdi.
Bu kitabı matematiği hiç bilmeyen birisi alıp konu çalışabilir ama biraz zorlanabilir. Konuları güzel anlatıyor ama diğer konu anlatımlı kitaplara oranla zor ve ayrıntıya inebiliyor. Çoğu kitapta olmayan müfredat dışı 1-2 konuya girebiliyor. İsterseniz okumazsınız ama ben burada belirteyim.
Bende 2012 basımı var. Bu basım renksiz.
Ben bu kitabı matematiğini geliştirmek isteyenlere önerebilirim. Güzel noktalara parmak basıyor ve ayrıntıları önemsiyor.
Eğer benden önce yapılmaz ise 2. ve 3. kitapların da inceleyebilirim.