1. #1

    Statü
    Grubu
    Üye
    İş
    9. sınıf

    Sponsorlu Bağlantılar

    hareket problemleri

    1) hızı saatte 30 km olan bir tren 125 m uzunluğundaki köprüyü 45 saniyede geçtiğine göre trenin boyu kaç metredir? (250)

    2) saatteki hızları 80 km ve 100 km olan iki taşıt A kentinden B kentine gitmek üzere aynı anda hareket ediyorlar. Hızlı giden B'ye varıp durmadan geri dönüyor. B'den 60 km uzakta diğer taşıtla karşılaşıyor. Buna göre A ile B kentleri arası kaç kmdir? (540)

    3) Bir hareketli A kentinden B kentine V hızı ile t saatte, B kentinden C kentine 3V hızı ile 3t/4 saatte gidiyor. A ile B arasındaki uzaklığın, B ile C arasındaki uzaklığa oranı nedir? (4/9)

    4) A ve B kentleri arası 840 kmdir. Hızı saatte 100 km olan bir otomobil Adan hızı saatte 60 km olan bir motosiklet Bden aynı anda aynı yönde hareket ederlerse, otomobil motosiklete kaç saat sonra yetişir? (21)

    5) saatteki ortalama hızı 80 km olan 240 m boyundaki bir tren, 1360 m uzunluğundaki bir tüneli kaç saniyede geçer? (72)

  2. #2

    Statü
    Grubu
    Site sahibi
    İş
    Matematik Öğretmeni

    Sponsorlu Bağlantılar

    C-1) 45 saniye 0,75 dakika 0,0125 saat demektir. (45/3600)

    30 km/sa hızla 0,0125 giderse 30.0,0125= 0.375 km yol alır. buda 375 metre demktir. 125 metresi köprüdür. geriye kalan 375-125=250 metre trendir.

    C-2) |AB|=x olsun . Ayrıca gidilen süreler eşittir

    hızlı olanın gittiği yol; x+60
    yavaş olanın gittiği yol x-60

    100=(x+60)/t

    80=(x-60)/t

    buradan tler çekilip eşitlenirse

    100.(x-60)=80.(x+60)

    100x-6000=80x+4800

    20x=10800

    x=540 metre

    C-3)

    |AB|=V.t
    |BC|=3V.3t/4=9V.t/4

    |AB|/|BC|=V.t / (9V.t/4)=4.V.t/9.V.t=4/9


    C-4) Bu sorular iki araç aynı yöne gittiği için ve birbirlerine yetişebilmeleri sorulduğunda hızları arasındaki fark ile işlem yapılır

    100-60=40 km/sa

    aradaki mesafeyi 40 km(/saa ile kapatmaları düşünülür.
    480 metreyi yani.

    v=x/t den 40=480/t den t=21 saat

    C-5) Burada tren tünelden tam çıkabilmesi içn arka tarafının tünelden çıkmış olması gerekir.

    yani gideceği yola kendi boyuda eklenmelidir.

    240+1360=1600 metre yani 1,6 km dir.

    80 km/sa hızla t=x/V den 1,6/80=0,02 saat de geçer . 0,02.60.60=72 saniye


 

  • Bu yazıyı beğenerek
    destek
    verebilirsiniz

    Foruma üye olmana gerek yok! Facebook hesabınla yorumlarını bekliyoruz!
  • Benzer konular

    1. Yaş-Hareket problemleri
      darthwader, bu konuyu "Kpss matematik soruları" forumunda açtı.
      : 4
      : 17 May 2012, 21:55
    2. Hareket Problemleri
      duygu95, bu konuyu "Ygs & Lys Matematik" forumunda açtı.
      : 13
      : 15 Mar 2012, 02:42
    3. hareket problemleri
      makme, bu konuyu "KPSS Matematik" forumunda açtı.
      : 2
      : 06 Şub 2012, 07:52
    4. hareket problemleri
      ayşe gül, bu konuyu "9. sınıf matematik soruları" forumunda açtı.
      : 2
      : 23 Nis 2011, 21:44
    5. hareket problemleri
      the-lara_hj, bu konuyu "9. sınıf matematik soruları" forumunda açtı.
      : 3
      : 02 Mar 2011, 21:38
    Forum Kullanım ve Gizlilik Kuralları