a.b−2a=3.b+194 olduğuna göre a nın alabileceği değerler toplamı kaçtır? (Sonuç:72)
a.b−2a=3.b+194 olduğuna göre a nın alabileceği değerler toplamı kaçtır? (Sonuç:72)
ab-2a=3b+194 ise 3b'yi diğer tarafa atıp her 2 tarafa 6 ekleyip düzenler isek a(b-2) -3(b-2)= 200
biraz daha düzenlersek (a-3).(b-2)=200 çıkıyor
işlem hatası mı yapıyorum böyle olunca a nın alabileceği değerler toplamı daha yüksek çıkıyor
,BEN NEREDE YANLIŞ YAPIYORUM???????????????
BİR MUM DİĞER BİR MUMU TUTUŞTURMAKLA IŞIĞINDAN BİR ŞEY KAYBETMEZ ((MEVLANA))
bu soruda bir sorun olabilir mi ? Beynimi o kadar meşgul etti ki bol bol beyin jimnastiği yaptım
safya47 zaten b-2=200/(a-3) bulmuş
burada tabi a ve b tamsayıyken çözüm yapacağız diğer türlü sorulmamıştır heralde
a-3 sayısı 200 ü bölmeli 200=23.52 olduğundan 4.3=12 tane pozitif böleni vardır bir de bunların eşi olan 12 tane negatif böleni vardır
şimdi bir pozitif ve bunun eşi negatif bölene bakalım x ve -x gibi
a-3=x
a-3=-x için değerler toplanırsa toplamımız 6 birim artacaktır böyle 12 tane eş olduğundan bu sayıların toplamı 6.12=72 olur
ben bu değerlerin hepsini tek tek bulup topladım çıkardım desemNeyse böyle böyle öğrencem harhalde...
Hocam yalnız şu kısmını birazda açıklarsanız iyi olcak.şimdi bir pozitif ve bunun eşi negatif bölene bakalım x ve -x gibi
a-3=x
a-3=-x için değerler toplanırsa toplamımız 6 birim artacaktır
mesela 200 ün bir bölenini alalım
10 , bunun negatifi de bölenidir -10
10 için a=13 ve -10 için a=-7 olduğuna göre bu a değerleri toplanınca ortada 13+(-7)=6 birimlik fazlalık olacaktır
bu işlem 12 değişik bölen eşi için gerçekleşeceğinden toplam 72 olmalı
sırf pozitif a ların toplamını 200 ün bölenleri toplamından hareketle bulabiliriz ama tüm tamsayılar içinsonuç 72 olur
Teşekkürler, harika bir çözüm.Bende soruda hata olduğunu düşünmeye başlamıştım.
Foruma üye olmana gerek yok! Facebook hesabınla yorumlarını bekliyoruz!